A nunchaku, mint sokoldalú védelmi eszköz

 

A fejezet elolvasása előtt mindenképpen nézzük meg a Biztonsági szabályok című fejezetben, hogy a magyar jog miképpen definiálja a nunchaku birtoklását, szállítását!

 

A nunchaku szakértő kezekben ideális önvédelmi eszköz. No de milyen az "ideális önvédelmi eszköz"?

  1. Sokoldalúan felhasználható,

  2. Építhető rá önálló védekezési stratégia,

  3. Minimálissá tehető a visszatámadó erő,

  4. Pszichológiailag is hatásos.

Most pedig nézzük meg a felvázolt követelményeket külön pontok szerint!

 

1.

A nunchaku rendkívül sokoldalúan felhasználható: képesek vagyunk önálló sújtótechnikát, ütőtechnikát, hárításokat, sőt fojtásokat is kivitelezni vele. Sokoldalúságát csakis a felhasználó pszichikai és gyakorlati felkészültsége korlátozhatja.

 

2.

Sokoldalúsága miatt sokféleképpen használható fel, ám a támadó jellegű technikákat elhagyva és kizárólag védekező technikákat felhasználva is hatásos. (Ilyenkor a cél nem a támadó fizikai megsemmisítése, hanem a támadás elhárítása.) Ebben (is) különbözik tehát például a késtől...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

...amely alapvetően támadó jellegű. (Példának okáért, a késsel nem lehet ütést hárítani, mert azonnal húst szúr vagy ütőeret vág.)

 

3.

Kizárólag védekező technikákat felhasználva minimálissá tehető a visszatámadó erő, azaz a támadó ép bőrrel, jelentős sérülések nélkül megúszhatja.

 

4.

A modern társadalmakban az egyértelmű cél és egyre markánsabban megfogalmazódó követelmény a 3. pontban leírtak szerint, hogy bár a támadó támadásával bűncselekményt követ el, lehetőség szerint mégse haljon bele az áldozat visszatámadásakor. Ez a felfogás természetesen országonként és kultúrkörönként különböző, ám az erkölcsi-jogi tendencia a fejlett nyugati társadalmakban ezen álláspont felé mutat. Tehát ha minket megtámadnak és visszatámadva egyetlen ütéssel agyonütjük a támadót, akkor a jogos önvédelem ellenére is a (magyar) bíróság minden valószínűség szerint számon fogja kérni rajtunk. Ezt az idegesítő, költséges és több éves jogi macerát senkinek sem kívánom. Ebből következően, a legjobb ösvény a támadás erőszakmentes elhárítása és ennek legkiválóbb eszköze a nunchaku, hiszen ki akar megtámadni egy olyan nunchaku-szakértőt, aki 150 km/óra szögsebességgel és mindenféle követhetetlen pörgetési technikával kezeli fegyverét? A nunchaku tehát pszichikailag az egyik leghatásosabb elrettentő eszköz.