A nunchaku személyes kiválasztása

 

A gyakorlás hosszú hónapjai, évei alatt érdemes minél többféle nunchakut kipróbálnunk, hogy megtapasztalhassuk a különböző fegyvertípusok dinamikai különbségeit, de az bizonyos, hogy ki kell választanunk egy fő típust, amelyet a legjobban ismerünk, amelyen keresztül magát az egész technikai arzenált kigyakoroljuk. Már csak az a kérdés, hogy kedvenc nunchakunkat milyen szempontok alapján válasszuk ki. A választást nehezíti azon tény is, miszerint a kezdők még nyilvánvalóan nem képesek erre, hiszen nincs semmilyen gyakorlati tapasztalatuk. Elsősorban számukra, valamint az otthoni gyakorlók számára lettek az alábbi szempontok összeállítva.

 

Személyes benyomások (azaz a cél)

Nyilvánvalóan a legfontosabb tényező maga a gyakorló személyisége. Már néhány hónap intenzív gyakorlás során kialakulhat olyan szoros kapcsolat  a fegyverrel, amely segíthet a hosszabb távú döntésekben is. Hiszen választanunk kell:

Magukat a szempontokat nem lehetséges teljes részletességükben kifejteni és az is bizonyos, hogy a döntésbe -beleszámolva szubjektív benyomásainkat-, előbb-utóbb döntenünk kell valamelyik típus mellett.

 

Freestyle vagy harci nunchaku?

Aki gyakorlásai során csakis a látványos freestyle-elemekre koncentrál, az kis idővel a jóval könnyebb és némileg kisebb, köteles freestyle-nunchakuk mellett fog kikötni. Nem probléma ez, bár én ezt a magam részéről a harcművészet „higításának” tartom, ahol a művészet válik fontosabbá az egész alapjául szolgáló harcnak.

 

12 vagy 8 colos nunchaku?

Itt a legfőbb szempont (bár ez jogszabályokba ütköző) a könnyű szállíthatóság és az elrejthetőség követelménye. Egyik volt kungfus társam önvédelmi célból a kabátujjában hordott egy 8 colos nunchaku-változatot, sőt egyszer (elmondása szerint) a fegyver meg is mentette egy részeg kötekedőtől.

 

Köteles, perselyes vagy csapágyas nunchaku?

Mindegyik típusnak vannak pro és kontra érvei, amelyek némelyiket említem a Köteles, a láncos, a perselyes és a csapágyas nunchaku közti különbségek című fejezetben. A magam részéről sok és bizony költséges mérlegelés után (amelyet szívesen elkerültem volna) a perselyes nunchakutípus mellett döntöttem, mert ez a változat a legegyszerűbb, ezért a legtartósabb átkötési mód a harci nunchakuknál. (Azaz, mivel a csapágyas jóval bonyolultabb kivitel a perselyesnél, ezért nagyobb a meghibásodás lehetősége.) Mindettől függetlenül bizonyos magas szintű freestyle-technikák kigyakorlására csakis köteleset használok.

 

Különböző anyagú nunchakuk

A nunchaku legáltalánosabb alapanyaga a fa, bár léteznek kemény gumiból és fémből készült változatok is, illetve ezek kombinációi. Nyilvánvalóan a legnehezebbek a fémből készültek, ezek pörgetéskor a leglassabbak, illetve mozgatásukhoz a pörgetési energia is a legnagyobb, ám éppen ezért a becsapódási energiájuk úgyszintén a legnagyobb.

 

Tartósság

A második legfontosabb szempont. Gyakorlásaim során sajnos nem mindegyik típus bizonyult tartós terméknek. Nem 100%-os bizonyossággal, de bátran kijelenthetjük, hogy ha egy gyártó adott nunchakuja egy adott idő után szétesik, akkor az be fog következni a többi azonos típus esetében is. Velem például megtörtént az, hogy egy szinte vadonatúj köteles nunchakut kőre ejtve azonnal lepattant róla egy kisebb fadarab. Sőt, egy időben a csapágyas nunchakuk egyik, a távol-keleten gyártott változatára nem tartós fogyasztási cikk-ként, hanem fogyóeszközként tekintettem, mert 2-3 hónap intenzív használat után garantáltan széthullottak a csapágyas kötésnél. Azt hiszem ennél bosszantóbb nem is lehet, elvégre a nunchaku nem egy szuperbonyolult eszköz, azaz tartóssága nem sok összetevőn múlik.

 

Ár

Nyilvánvalóan sohasem fogyasztási árról beszélünk, hanem ár/teljesítmény viszonyról. Szerintem valójában egy fillért sem ér az a nunchaku, amelyik nem bír ki 2-3 hónap masszív igénybevételt. Nekem sikerült megtalálnom az átlagnál drágább, de rendkívül tartósnak bizonyult nunchakutípust. Ettől függetlenül jártomban-keltemben sokféle nunchakut vásárolok, de kizárólag gyűjtési célból.

 

Beszerezhetőség

Hiába találtuk meg szeretett nunchakunkat, ha az idővel hiánycikké válik. Persze ez sajnos nem látható előre, ez a lehetőség kódolva van a kapitalista piacgazdaság rendszerében. Például a jelen pillanatban (2015 tavasza) garantált nunchakuhiány tombol Magyarországon, azaz kis kivételtől eltekintve a nagyobb harcművészeti boltokban sem lehet kapni, csakis a gyakorló (szivacsos) változatokat.

Tehát mivel a hiányt képtelenség előre megjósolni, a javaslatom, hogy választott nunchakunkat halmozzuk fel, azaz alaposan spájzoljunk be belőle.