Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

Bevezetés

 

Szerintem az utcai támadásos fejezetekben csak össze-vissza okoskodsz...

 

Ha másoknak, azaz mint fenti idézet szerint az egyik Olvasónak úgy tűnik, nagyon sajnálom. Én csupán próbálok tanulni mások hibáiból és szerencsétlenségéből, mert erre már van lehetőségünk a videók és egyéb esetek analízisével. Megsúgom, hogy mostanában már mindenki ezt csinálja, kezdve a rendőrségtől egészen a fociedzőig. Külső és szenvtelen szemlélőként erre képesek vagyunk, pusztán azért, hogy ha -Isten ne adja-, ilyen helyzetbe kerülünk és ha van annyi lélekjelenlétünk, akkor jól döntsünk. Ezen életünk és halálunk múlhat, esetleg mások élete vagy halála. Ezzel kapcsolatban nézzük meg a Hétköznapi hősök című fejezet videóit, bennük nem egy ember menekül meg a biztos halálból a bátor és okos fellépésnek köszönhetően.

 

Visszatérve az utcai támadásos videókhoz: az analízisek egyik legfontosabb felismerése, hogy igenis legtöbbször vannak látható előzményei a támadásnak. Az egyik videón például jól látható, hogy az áldozat beleköt a járdán bicikliző feketébe és a vita végig úgy zajlik, hogy szinte egymás arcában vannak. Szinte evidens, hogy az áldozatot egy másik, forrófejű fekete egyetlen ütéssel kiüti, amelybe egyébként az áldozat bele is halt. Aki ebből nem von le bizonyos következtetéseket, az egyszerűen ostoba.

 

Egyébként a magyar katonai akadémián is tanítanak harcászatot olyanok, akik még soha nem vonultak csatába. Ott is lehet reklamálni. De megjegyzem, hogy az utcai támadások közül kettőnek én is tanúja voltam.

 

Bár konkrét konfliktushelyzet végtelen számú lehet, ám kellő kriminalisztikai tudással és hétköznapi tapasztalattal mégis kirajzolódnak mögülük általánosabban megfogalmazható bűnözési és bűnözőtípusok. Ez az azért lényeges, mert míg a végtelenre "nem lehet felkészülni", addig az utóbbi tipizálás jelentős mértékben képes előre jelezni magát a konfliktushelyzetet és annak lehetséges megoldásait.

 

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

Sajnos a beágyazott videók többségét előbb-utóbb vagy törlik, vagy korhatárossá teszik (ami persze nem baj, csak a korigazolási procedúrát annak bonyolultsága miatt senki sem végzi el), ezért kénytelen voltam a videók történeteit szóban, piros szöveggel megfogalmazni. Illetve a jövőre vonatkozóan jelzem, hogy a videós beágyazásokat abbahagyom.

 

Kapcsolódó fejezetek