Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik IX.

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

61. - 62. - 63. - 64. - 65.

 

61.

 

Újságcikk

Egy 70 és egy 23 éves gépjárművezető szólalkozott össze: a BMW-vel közlekedő X. egy kereszteződésnél balra akart kanyarodni, a mögötte haladónak fékeznie kellett. Bár a két autó nem ütközött össze, a sofőrök között szóváltás alakult ki. A vita hevében X. egy kést, Y. pedig egy fahusángot vett elő és azzal fenyegették egymást. A veszekedésnek többen szemtanúi voltak, egyikük értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőrök mindkét férfit előállították a Z. Rendőrkapitányságra. A két férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult eljárás.

 

Egy tipikus road rage-helyzetet olvashattunk fentebb, amit leginkább országúti dühnek lehetne lefordítani. Igazságot nem lehetséges ennyi leírás után szolgáltatnunk, de nyilvánvalóan a Rendőrségnek sincs könnyű dolga, ha ugyan ezt képes megtenni. (Ezalatt azt értem, hogy sok esetben az igazság nem deríthető ki.) A magam részéről a fiatal BMW-sekkel nekem is sok problémám van: beképzeltek, gyorsan vezetnek, agresszívek (valójában sokszor nem azok, csak autójukkal majomkeringőt játszanak és ehhez a szerephez hozzátartozik az agresszív fellépés. Azonban ha jobban megnézzük őket, horpadt mellűek és láthatóan 50 métert nem tudnak lefutni.) Az eset legfontosabb tanulsága az akciókamera rendszerbe állítása és folyamatos használata, amellyel képesek vagyunk bizonyítani igazunkat, ezáltal persze meggátolva a másik hazugságát is (mert ne legyenek kétségeink afelől, hogy mindenki rosszabb esetben össze-vissza fog hazudozni, jobb esetben nem emlékszik semmire).

 

62.

 

Újságcikk

Jogerősen 5 év börtönre ítélte a X. Ítélőtábla azt a 41 éves férfit, aki 2018 novemberében úgy fellökte az ismerősét, hogy az hanyatt esett és a járdába verte a fejét. Y. magára hagyta a földnek csapódó eszméletlen áldozatát, majd kikerülte és mintha semmi sem történt volna tovább folytatta az útját a helyi kocsma felé.
A fejsérüléseket szenvedő férfi utóbb magához tért, hazagyalogolt, majd az esti órákban elaludt. Mivel másnap nem ébredt fel, testvére értesítette a háziorvost, aki már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
Y.  a kihallgatása során beismerte a bűnösségét, a tettét pedig azzal magyarázta, hogy csak egy baráti üdvözlésnek szánta a lökést és nem gondolta, hogy ebből ekkora baj lehet.
Az elsőfokon eljárt X. Törvényszék 5 év letöltendő börtönre ítélte az elkövetőt halált okozó testi sértés miatt. A X. Ítélőtábla nem tartotta alaposnak a védelem fellebbezését és fellebbviteli főügyészség indítványával egyetértve helybenhagyta az ítéletet.

 

Ehhez hasonló eseteket már elemeztünk, de ismételjük meg legfontosabb megállapításainkat:

63.

 

Újságcikk

Az 59 éves Suzanne Eaton meggyilkolásával vádolt Giannis P. pénteki 4 órás kihallgatásán azt mondta: nőt keresett magának, amikor autójával Kréta észak-nyugati részén meglátta az út mellett kocogó biológust.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás - Source: www.bild.de


A férfi azt mondta: elgázolta a nőt, hogy elhurcolhassa magával. A nőt ezután háromszor erőszakolta meg, a harmadik alkalommal a nő már halott volt, írja a Bild a helyi Cretalive-ra hivatkozva.

A 27 éves Giannis P. kétgyermekes családapa. Korábban arról beszélt, hogy kukkoló, és izgalomba jött, amikor meglátta a nőt. Más helyi hírforrások szerint a férfi mentálisan zavart lehet.

A Drezdában molekuláris biológusként dolgozó Suzanne Eaton egy szakmai találkozóra érkezett Krétára. Holttestét július 8-án találták meg, egy héttel rejtélyes eltűnése után egy második világháborús bunkerben.

Görög lapok szerint vannak arra utaló jelek, hogy a férfi nem először próbálkozott hasonlóval. Autóját mások is felismerték. Egy litván nő tett bejelentést arról, hogy amikor kocogni volt, őt is üldözőbe vette a férfi azzal a fehér Hyundai Pony-val, amivel Suzanne Eatont elgázolta. Mindez ráadásul nagyon közel volt ahhoz a helyhez, ahol a gyilkosság történt.

 

A fenti újságcikk az egyik legveszélyesebb bűnözőfajta, a folyamatragadozó (process predator) működésének szinte tipikus forgatókönyve. Nézzük meg ennek aspektusait!

 

Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy az áldozat hölgy (állítólag) foglalkozott harcművészetekkel is. Mindez azonban nem sokat ért, mert a folyamatragadozó mindig meg fogja várni a legmegfelelőbb alkalmat. Ha ez nem adott, nagy valószínűséggel nem fog támadni. Ez az áldozat egyik nagy lehetséges előnye: a folyamatragadozó szkennel, azaz kukkol, figyel és ez feltűnő lehet. Ebben az esetben sajnos nem erről volt szó: a folyamatragadozó valószínűleg spontán elkapta a a legmegfelelőbb alkalmat: magányos hölgy, kies vidéken, esetleg esti időszakban (a rendszeres futók általában este szoktak futni).

 

A folyamatragadozó nem anyagi erőforrásokért, hanem legtöbbször szexuális vagy egyéb perverz élvezetből támad. Ha egyszer elkezdte és rákapott az "ízére", onnantól gyakorlatilag megállíthatatlan. Nagy valószínűséggel a bűnöző életében a fenti eset sem volt az első.

 

A folyamatragadozó egyik tipikus működési jellemzője, hogy megpróbálja áldozatát úgynevezett másodlagos tetthelyre hurcolni, ahol aztán vele biztonságos körülmények közt eljátszhat. Azt hiszem világos, hogy ezt az áldozat nem fogja túlélni, ezért ezen szándékát az ellenállás minden módozatával mindenképpen meg kell akadályozni.

 

64.

 

A X. Járási Ügyészség közleményében számol be arról a balhéról, ami még június közepén történt egy füzesabonyi benzinkútnál, ahova a történet összes szereplője tankolni gurult be, de aztán alaposan begurultak egymásra.

Az történt, hogy két idősebb férfi egy személyautóban utazott, míg a náluk fiatalabb elkövető egy furgont vezetett, majd valami történhetett, mert a kútoszlopnál a sofőrök egymást kezdték sértegetni. A furgon vezetője még akkor sem hagyta abba ezt, amikor az idős emberek már a kocsiban ültek, és indulni készültek. Innentől felgyorsultak az események.

Az autó utasa a lehúzott ablakon át ököllel a sértegető felé csapott, de nem találta el, viszont ez annyira felpaprikázta az 53 éves elkövetőt, hogy a már mozgó jármű mellé lépve megpróbálta kirángatni a kocsiból 72 éves ellenfelét, miközben többször meg is ütötte őt. Ezt észlelve az autó 75 éves vezetője megállt, hogy véget vessen a konfliktusnak, és elkerülje a balesetet. Mivel a fiatalabb férfi szemmel láthatóan jobb fizikai állapotban volt nála, még az utastérben magához vett egy faragott fa botot, majd azt magasra emelve kiszállt az autóból, hogy elkergesse a támadót. A furgon vezetője azonban kicsavarta a kezéből az eszközt, melynek birtoklásáért rövid közelharc indult a gyanúsítottak között mindaddig, amíg a kisteherautó utasa a benzinkúti shopból ki nem jött és a dulakodók közé állva véget nem vetett a verekedésnek.


A X. Járási Ügyészség az utasa és az autója épségét védeni igyekvő gépjárművezetővel szemben jogos védelem címén megszüntette a büntető eljárást, míg az egymással szemben támadólag fellépő gyanúsítottak esetében a X. Járási Ügyészség határozattal egy év időtartamra felfüggesztette a büntető eljárást.

 

Ezen esetről is nagyjából ugyanaz mondható el, mint a fenti, 61. esetben. Tipikus road rage helyzet dühöngő vezetőkkel, erőszakoskodás, fenyegetőzés, fegyverek is előkerültek. A végkimenetel azonban különböző: ha a jogos önvédelem bizonyított, a hatóság a vétlen ellen meg fogja szüntetni a büntető eljárást. Az utolsó megjegyzést azonban nem értem, nevezetesen az eljárás felfüggesztését, elvégre nem lehetett egyszerre mindkét sofőr jogos önvédelmi helyzetben.

 

65.

 

Versenyszerűen sportoló MMA-harcos nyilatkozata: "Ha valakivel az utcán verekednék, az olyan lenne, mintha egy Ferrari versenyezne egy Trabanttal."

 

Ha ezt tenné a versenyző: