Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik V.

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

41. - 42. - 43. - 44. - 45.

 

41.

 

2004-ben a Harvard Review 26. számában megjelent egy megdöbbentő írás: Debra Anne Davis írónő a saját megerőszakolásának történetét vetette papírra. Az igaz történet nemcsak szimpla esetleírás, hanem szinte teljes betekintést enged az áldozat gondolataiba, a novella ugyanis belső monológ formájában került lejegyzésre. Viktimológiai (áldozattani) szempontból igazi mintapélda: benne a lehető legtipikusabb áldozatmentalitással találkozhatunk. Ezt természetesen nem kérhetjük számon, bár következményei egyértelműek voltak az írónőre nézve és voltaképpen még örülhet is, hogy a nemi erőszak után nem lett meggyilkolva. Az írás angol nyelven érhető el itt vagy .pdf formátumban letölthető innen (4.25 MB):

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Letöltés

 

42.

 

Újságcikk

Késsel fenyegetve raboltak ki egy nőt a XIII. kerületben. A bűneset a Pannónia utcát és Kárpát utcát összekötő szervizúton történt, délután 17 óra 20 perc és 17 óra 30 perc között. A nőt előbb megszólították, majd az értékei átadására szólították fel, miközben az egyik férfi két alkalommal a sértett felé szúrt a nála lévő pillangókéssel. A szúrások egyike a sértett kabátját átszakította, azonban személyi sérülés nem történt. A nő a fenyegetés hatására átadta mobiltelefonját, valamint a pénztárcáját a benne lévő készpénzével és személyes okmányaival együtt.

 

Tanulság

 

Szinte belváros, késő délután. A hölgy valószínűleg nem először járt arra; a kies szervizutak láthatóan még fényes nappal is veszélyesek. A 2 ragadozó nem véletlenül portyázott arrafelé, meg is találták kellő mértékben gyenge áldozatukat. Nézzük meg, hogy milyen hibákat vétett a hölgy:

  1. önvédelemmel kapcsolatban semmi lényegeset nem gondolt előtte, ezért óvatlanul besétált az elhagyott szervizútra. Ennek alapja az a naiv hiedelem volt, amit a legtöbb áldozat dédelget magában: "velem ez nem történhet meg".

  2. Közben valószínűleg telefonált, ezért nagyjából ki is zárta környezetének mélyebb érzékelését, emiatt viszont nem vette észre a 2 ólálkodó alakot (a bűnözők legtöbbször nem támadnak azonnal, hanem először felmérik áldozatukat). A hölgy a szkennelést azonban nem vette észre.

  3. Hagyta, hogy a 2 ragadozó megközelítse és leszólítsa (valószínűleg útját is állták, tehát elvágták a menekülés vagy elfordulás útját).

  4. Valószínűleg nem kezdett el sikítani, hanem lefagyott.

  5. Természetesen nem volt nála semmilyen önvédelmi eszköz (ezek után majd lesz).

43.

 

Újságcikk

2013. március 12-én egy férfi injekcióval elkábította volt szeretőjét és maró anyaggal leöntötte a nő nemi szervét. A támadással az X. Kórház akkori igazgatóját gyanúsították, de mivel Y. nem ismerte fel a támadóját, az orvos ellen megszüntették az eljárást. A nőnek csak annyi maradt meg, hogy egy férfi a nyakánál fogva betolja az ajtón, megkötözi és egy injekciót szúr a lábába. Akkor nem tudta, de mint mondja, nem is az érdekelte, ki támadta meg. Túl akarta élni. „Végig azt hittem, hogy meg fognak ölni. Teljesen beöltözött, maszkos ember volt. A hangját eltorzította, ragok nélkül és csak nagyon keveset beszélt. Könyörögtem, hogy ne bántson, mert még látni szeretném a gyerekeimet. Nem gondolkoztam azon, hogy ki lehet, csak azt akartam, hogy elmenjen és segítséget tudjak hívni.

 

Tanulság

 

A támadás jól előkészített, alaposan átgondolt és végrehajtott, mondhatni tipikus folyamat-ragadozó lerohanás volt, azaz:

A bűneset típusa oktatási célú fenyítés, ami hölgyek felé mindig brutális méreteket szokott ölteni. (A támadási mód a folyamat-ragadozó támadásokra jellemző, de ebben az esetben -a nő szerencséjére-, nem erről volt szó.)

 

Aki még nem találkozott ilyen jellegű támadással, az garantáltan lefagy, még rosszabb esetben sokkot kap és elájul. Ezután a támadó már azt tesz vele, amit akar. Az áldozat önnön tapasztalatlansága miatt nem tudja, hogy minden könyörgés csak olaj a tűzre, ebből a helyzetből KIZÁRÓLAG a harc tudja megmenteni. Nem érti, hogy sajnos nem számít sem saját akarata ("még látni szeretném a gyerekeimet"), sem az élete, mert a folyamat-ragadozó egyedül csakis magára gondol. (Mivel a folyamat-ragadozó kifejezést sokan nem ismerik, nyugodtan behelyettesíthetjük sorozatgyilkossal, ezt ugye már megértettük.) Az ilyen helyzetekben az első néhány másodpercnek van jelentősége (itt: amíg nyakánál fogva betolta az ajtótól). Ha addig az áldozat nem tudja kiverekedni szabadságát, akkor egyszerűen vége életének.

 

Az eset további tragédiája, hogy véleményem szerint a hölgy azóta sem érti, hogy mi történt vele. Ha megértette volna, nem így mondta volna el a történetet.

 

44.

 

Újságcikk
Augusztus 29-én egy férfi az utcán támadt egy kiskorúra. Előbb a földre lökte, majd arra kényszerítette, hogy menjen vele egy félreeső ligetbe. A nyakát is megszorongatta, majd leültette egy fa elé, és két cipőfűzővel a fához kötözte. Ezután elvette tőle 40 ezer forint értékű telefonját és a biciklijét, amit még aznap eladott egy helybélinek.
A rendőrök még aznap éjjel elfogták a rablót, aki azóta előzetesben ül. Többszörösen büntetett előéletű, most személyi szabadság megsértéséért kell felelnie, börtönbüntetést javasol az ügyészség.

 

Tanulság

 

Tipikus erőforrás-ragadozó támadás, ez volt az áldozat "szerencséje". Ha folyamat-ragadozó támadás lett volna, a gyermek már nem élne (lásd például a rosztovi rém bűneseteit). Másodlagos tetthelynek nevezik azt a helyet, ahová a ragadozó el akarja hurcolni áldozatát, hogy aztán ott még több időt tölthessen el vele. A gyermek sajnos lefagyott, ezért együttműködött támadójával (nyilvánvalóan nem volt felkészítve önvédelemre).

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Semmilyen körülmények között nem szabad engedni, hogy a támadó az áldozatot másodlagos tetthelyre hurcolja! Harcolni kell, elfutni, elrejtőzni, ezek az áldozat egyedüli esélyei, mert a másodlagos tetthelyen való megkötözés legtöbbször az áldozat életének végét is jelenti.

 

45.

 

Újságcikk

Rablás elkövetőit keresi a Budapesti Rendőrfőkapitányság. Egy férfi és egy nő követte áldozatát, akit minden előzmény nélkül ütlegelni és rugdosni kezdtek, majd elvették mobiltelefonját és okmányait.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők október 21-én 16 óra és 16 óra 30 perc között több tömegközlekedési eszközön követték az 56 éves sértettet, majd a IX. kerületi X. utcában megtámadták és kirabolták.

A férfi 50 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, vékony testalkatú, haja körülbelül 3-4 centiméter hosszú és őszes-barnás színű. A bűncselekménykor viselt kabátjának karján világos színű kockás minta volt.

A nő 35-40 év körüli, körülbelül 160 centiméter magas, erős testalkatú, haja fekete színű és vállig érő. A bűncselekmény elkövetésekor sötét ruházatot viselt.

 

Tanulság

 

Így váltanak a bűnözők szélhámoskodásból ragadozásba: egyszerűen ráéreznek az ízére. Valószínűleg piti tolvajként kezdték, de egyszer bejött nekik az erőszak "ultragyors" módszere. Igazából nem lehet számon kérni az áldozattól, hogy nem vette észre a követést, a szkennelést, bár a jó ösztönű áldozat szerintem megérezte volna. Az önvédelem teljes hiánya azonban nyilvánvaló. Az Interneten van egy videó: 3 részeg suhanc körüláll egy láthatóan idős embert. Nem félnek tőle, nem is tartják be a kötelező ütőtávot: vagány módon belelógnak a bácsi arcába. 3 gyors ütést láthatunk és a 3 suhanc eszméletlenül terül el az aszfalton.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Ha nő támad meg minket, vigyázzunk velük, semmiféleképpen ne becsüljük le erejüket, ügyességüket! Egy pillanat alatt kinyomhatják szemünket hegyes körmeikkel, rutinosan támadhatják a herét!