Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik IV.

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

Sajnos a beágyazott videók többségét előbb-utóbb vagy törlik, vagy korhatárossá teszik (ami persze nem baj, csak a korigazolási procedúrát annak bonyolultsága miatt senki sem végzi el), ezért kénytelen voltam a videók történeteit szóban, piros szöveggel megfogalmazni. Illetve a jövőre vonatkozóan jelzem, hogy a videós beágyazásokat abbahagyom.

 

31. - 32. - 33. - 34. - 35. - 36. - 37. - 38. - 39. - 40.

 

31.

 

Újságcikk

X. városban csaptak le a fiatalok. A 16 éves fiú egy biciklist lökött fel az Y. utcában, aztán mellkason rúgta. Miután a biciklis felállt, arcon ütötte egy vascsővel. Az hiába próbált menekülni, amikor felszállt a biciklire, a támadó kistestvére kirúgta alóla a járművet. A biciklisnek eltört az orra és a koponyacsontja is.


Egy hét sem telt el és a gyerekek újra támadtak. Ezúttal egy másik utcában, de ugyanazt a biciklist rohanták le. Körbeállták, hogy ne tudjon elmenekülni és pénzt követeltek tőle. Nem adott nekik, ezért az idősebb testvér ököllel arcon ütötte. A biciklis annyira megszédült az ütéstől, hogy kizuhant az úttestre, ahol egy autó majdnem elütötte.

A fiatalokat végül elfogták és kezdeményezik az idősebb testvér előzetes letartóztatásba helyezését, mert ügyészség szerint elszökhet, újra megtámadhat valakit és a tanúkat is befolyásolhatja.

 

Tanulság

 

A legelső és legfontosabb tanulság az akciókamera használata, főként a bicikliseknél. Ez nagyon sok hazudozást helyre tud majd tenni a későbbi jogi eljárások során.

Másodsorban: ha támadás ér minket, annak azonnal legyen hatósági nyoma, azaz az első lendülettel tegyünk feljelentést a rendőrségen. Az már más kérdés, hogy lesz-e ennek eredménye, ám a lépést meg kell tennünk. Úgy vélem, hogy ezt a biciklis az első támadáskor elmulasztotta. A cikk ugyanakkor a támadás során szerzett koponyasérülésre hivatkozik, amely nem tréfadolog, éppen ezért biciklisek számára javasolt bukósisak használata, amely láthatóan önvédelemre is kiváló. (Sőt, lecsatolt bukósisak szíjra fogva komoly ütőeszköz; mindenesetre keményebb, mint az átlagos biciklis ökle.)

 

Ugyanakkor az eset megismétlődése felveti annak a lehetőségét, hogy a támadók kiszemelték a biciklistát, látván, hogy könnyen lerabolható áldozat. Itt is megmutatkozik tehát a hétköznapi viktimológia néhány alaptétele:

...azt (nagy valószínűséggel) nem fogják áldozatként kiszemelni.

 

32.

 

Újságcikk

Egy embert agyonvertek, egyet súlyosan bántalmaztak és kiraboltak és egy kutyát felakasztottak háromnapos ámokfutásuk során a fiatalok - derül ki a Megyei Főügyészség sajtóközleményéből.

A Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, rablás, állatkínzás és betöréses lopás miatt emelt vádat a 17, 18 és 19 éves férfiakkal szemben 2014. szeptember elején.

2013. március közepén a vádlottak közösen italoztak egyikük lakásán X. város Y. városrészében. Éjfél körülre már erősen ittas állapotba kerültek, majd közülük ketten elhatározták, hogy betörnek egy szomszédos házban lakó idős férfihez. Bemásztak a kerítésen, majd a ház ajtaját berúgva behatoltak. A zajra felébredő sértettet a 18 éves férfi ököllel leütötte, majd amikor megpróbált felállni a földről, 17 éves társa ismét megütötte. Ezután egyikük elővett egy kést és azzal kezdte szurkálni a 64 éves férfit, társa pedig tovább ütlegelte és rugdosta, közben folyamatosan pénzt követeltek tőle. A bántalmazás következtében a sértett rövid időn belül meghalt. A vádlottak bántalmazása miatt az élet kioltásával szükségszerűen vele járó szenvedést jóval meghaladó testi-lelki gyötrelmeket volt kénytelen átélni. A vádlottak 37 ezer forint értékben vittek el használati tárgyakat a házból, majd otthon eldicsekedtek tettükkel.

Másnap egy másik férfi házába törtek be, ekkor már hárman. A 48 éves férfit hasonló módon ütlegelni kezdték, ő azonban bemenekült a vécébe és azt magára zárta. Innen 50 ezer forint körüli összegben vittek el értékeket. Ezen a helyszínen a sértett nagy testű kutyáját saját láncára felakasztották, így az állat különös szenvedéssel pusztult el. Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben határozott tartamú fegyházbüntetés, a fiatalkorú vádlott esetében fiatalkorúak börtönbüntetése kiszabását indítványozta.

 

Tanulság

 

A 2 eset legfontosabb tanulsága a különös kegyetlenség. Ez voltaképpen nyers szadizmust jelent, amely nem fog megállni az erőszakos rablásnál, hanem az elszabadult perverz indulatoknak engedve "kiélvezi" és a végletekig viszi a helyzetet. Az alkohol hatása ezt csak felerősíteni tudja. A támadók pontosan ezért mentek másodszor is lakásra, az anyagi haszonszerzés bár nem elhanyagolható szempont, de csak járulékos lehetett. Ezt bizonyítja az, hogy a kutyát is felakasztották, amivel pedig egy átlagos rabló nem szokott foglalkozni.

 

Mi lehet ez ellen a védekezés?

 

Bár az újságcikk nem terjed ki minden részletre, ám vannak benne elgondolkodtató momentumok:

33.

 

Újságcikk

Garázdaság miatt folytat eljárást a rendőrség X. 38 éves és 2 fiatalkorú társa ellen, akik augusztus 9-én szombaton, kora délután szóváltásba keveredtek a helyiekkel egy presszóban.

 

A férfi és a 16 éves, illetve 17 éves társai megfenyegették a presszóban ülőket, majd a vita odáig fajult, hogy X. egy fejsze nyelével tarkón ütötte az egyik vendéget, aki ettől elesett. A sértett az  orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

 

A 3 elkövető a rendőrség szerint kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, mellyel másokban megbotránkozást, riadalmat keltett. Mind a 3 elkövetőt elfogták, jelenleg gyanúsítottként hallgatják ki őket.

 

Tanulság

 

Nem az első, de attól tartok nem is az utolsó, kocsma körüli eset. A kocsma többségében a lepusztultak tanyahelye, akik sok esetben így is viselkednek; most sem láttuk másképpen. Az is nyilvánvaló, hogy a kocsmába egyesek fejszenyéllel mennek barátkozni; legalábbis jó lesz, ha ezt a békés kocsmalátogatók mélyen az eszükbe vésik, de persze egy baráti vita során bármi előkerülhet, bármi elrepülhet, ez ugyanis a kocsmai közeg természetes velejárója. Éppen ezért felesleges tovább analizálni a történteket: nagyságrendekkel nagyobb esélye van bárkinek áldozattá válnia egy kocsmában, mint az operában.

 

34.

A törölt videóban a biciklis fejhez rögzített fedélzeti kamerája rögzíti, amint motoros rabló megállásra kényszeríti és értékeinek átadását követeli. A biciklis leugrik a biciklijéről és elkezd futni, de a rabló követi és hátizsákját is akarja. A biciklis továbbfut, nem törődve a fenyegetéssel.

Tanulság

 

Nagy kockázatot vállalt a biciklista, amikor el kezdett ellenkezni a fegyveres motorossal. Talán arra gondolt -valljuk be: joggal-, hogy a bandita nem ölni, hanem "csak" rabolni akar, ezért nem fogja meghúzni a ravaszt. Ez az esetek döntő többségében igaz is, azaz a bűnöző nem szándékozik bűncselekményét gyilkossággal is tetőzni. de sajnos néha ennek ellenkezője is megtörténik: a YouTube-on elérhető az a brazil videó, ahol először lőnek, majd csak később veszik el az áldozat értékeit. Szóval, az ellenkezés néha bejön, de néha sajnos nem. A biciklista legbölcsebb mozdulata azonban egyértelműen az akciókamera használata volt, valamint az, hogy nem ijedt meg, hanem a támadás pillanatától kezdve folyamatosan megpróbált kimozdulni, elmenekülni az atrocitás elől.

 

Később egy újságcikk formájában megtaláltam a sajnálatos ellenpéldát is:

 

"A 26 éves brazil Thiago Henrique Gomes da Rocha neve mindörökre bekerült a világ legkegyetlenebb bűnözői közé. A férfi ugyanis nemrég beismerte, hogy 39 embert ölt meg. Da Rochát először azért fogták meg a rendőrök, mert a motorján hamis volt a rendszámtábla, aztán hamar eljutottak odáig a vallomásban, hogy ő volt az a motoros gyilkos, aki gyakran fejlövésekkel végzett áldozataival, majd elhajtott.

 

Úgy tudni, a férfi az anyjával élt és azzal magyarázta motoros ámokfutásait, hogy dühöt érzett minden iránt. Áldozatai között 16 nő is volt. Módszere gyakran volt az, hogy bement egy boltba, rablást kiáltott, lelőtte áldozatát, majd értékek elvitele nélkül távozott a motorán. A meggyilkoltak zöme idén esett áldozatul Da Rochának, egy 14 éves lány is belehalt az egyik lövésébe januárban. A férfi azt is elismerte, hogy hajléktalanokat és transzvesztitákat is megölt."

 

35.

 

Újságcikk

Egy 53 éves férfit több ember elleni emberölés kísérletével gyanúsít a rendőrség. Vasárnap, délután 5 óra körül egy büféből érkezett bejelentés, mert egy vendég két férfit és egy kiszolgálónőt késsel megszúrt. A szurkálót elfogták, előállították.

 

A gyanúsított a vendéglátóban italozott és másik két fiatalabb férfival szóváltásba keveredett. A vitát követően az 53 éves férfi sértetten elhagyta az italmérőt. Nem sokkal később két konyhakéssel tért vissza és a teraszon ülő két haragosát mellkason és hastájékon, a segítségükre siető pultosnőt nyakon szúrta.

 

Tanulság

 

Nem lehet elég nyomatékkal hangsúlyozni, hogy a kés mennyire veszélyes eszköz. Ha bárki kezében meglátjuk, azonnal kapcsoljunk túlélő üzemmódba, mert ezen az életünk vagy mások élete múlhat. A túlélő üzemmód pedig elsősorban a nyúlcipő felhúzását jelenti, vagy ha arra nincs időnk, valamilyen kemény tárgy megragadása és az azzal való hiperaktív védekezés.

Ebből a szempontból főként a pultos hölgy hibázott, mert egyrészt ő a támadás pillanatában viszonylag védve volt a pult mögött és ő ebből előjött, másrészről pedig egyszerűen nem mérte fel a kés veszélyességét. Mit gondolt, hogy pontosan ő fogja a kialakult, eldurvuló konfliktust megoldani 1 db pincértálcával?

 

36.

 

Újságcikk

Egy fővárosi nő a barátaival ment szórakozni előző este, majd éjfél után leült telefonálni egy padra. Egy közeli padon ott ült X., aki mellé ült, cigarettát kért tőle, bókokkal próbálkozott, majd fogdosni kezdte a nőt. A sértett határozottan elutasította - "vedd le a kezed, mert eltöröm!", majd hazaindult.
Útközben hátulról leütötték, majd támadója a hajánál fogva többször a betonba verte a fejét. A férfi egyik kezével befogta a száját, a másikkal pedig ütötte. Az áldozat először védekezni próbált, rúgott, karmolt, végül feladta.
X. a gyanú szerint a nőt először arra kényszerítette, hogy orálisan elégítse ki, majd kétszer megerőszakolta. A nőt közben "szerelmem"-nek, "drágám"-nak és "anyuci"-nak szólította - idézték a lány vallomását. Az erőszakoló mentegetőzött, hogy részeg és beszívott, ezért gyengébb a teljesítménye, majd bocsánatot kért, amiért megütötte, és egyoldalúan közös jövőjüket ecsetelte.
A történtek után megfenyegette a nőt, hogy ha bárkinek beszélni mer a történtekről, megöli minden családtagját, majd közölte: aznap este újra találkozni akar a lánnyal. A nő félelmében mindent megígért, csak hogy mielőbb szabaduljon a brutális erőszaktevőtől.
Az összevert, sokkos állapotban az utcán bolyongó fiatalra a kertvárosban járőröző rendőrök figyeltek föl, mentőt hívtak hozzá. A kórházban ellátták és elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.

 

Tanulság

 

Én már hallom is a szörnyülködő lányok, asszonyok alapjában véve jogos sirámait:

 

"Már sehol sincs az ember biztonságban!"

 

Ha azonban jobban belegondolunk, ez a kijelentés bármelyik élethelyzetre igaz, ettől függetlenül a siránkozó lányok, asszonyok többsége simán felszáll a tuniszi charterjáratra vagy beül reggel az autójába, sőt gyerekeit is beülteti oda. Ez tehát pusztán része a "Hát nem borzasztó?" című játszmának, amit nap mint nap játszanak az emberek kötetlenül egymással. Éppen ezért nézzük most azt meg, hogy az áldozat mit NEM tett meg saját, alapvető biztonsága érdekében!

  1. Bár az éjszakai szórakozás jogos és elvitathatatlan igény, de azt hiszem nem kell sokat hangsúlyozni, hogy ez a napszak a bűnözők birodalma, persze ettől függetlenül néha szükséges éjszaka közlekednünk. Kell-e mondanom, hogy ezt csakis fokozott óvatossággal és körültekintéssel tegyük?

  2. Az első nagy hiba tehát az volt, hogy áldozat elhagyta a szórakozóhely (vele a társaság) viszonylagos biztonságát; nagy valószínűséggel ezt cigifüggősége miatt tette meg. Csak azt ne gondoljuk, hogy a szatírok nem veszik észre: a nők többsége kb. 5-10 percen keresztül az utcán állva-ülve, sokszor magányosan szívja el a cigarettáját. Okosabbja ilyenkor arra is gondolhat, hogy a cigis nők nem foglalkoznak harcművészettel, mert az aktív sportolók nem engedhetnek meg maguknak efféle egészségromboló "luxust". Azt is észrevehetjük, hogy a közös szenvedély alapja lehet ismerkedésnek is ("Szia, megkínálnál egy cigivel?" vagy "Te is Marlborot szívsz?").

  3. A leírás szerint tehát a cigi okán az áldozat leült egy magányosan álló padra, sőt elővette mobilját. Miért? Mert éjfélkor SMS-t akart küldeni!

  4. Persze mindenkinek joga van éjszaka korlátlan ideig fennmaradni, de ki az az idióta, aki éppen egy éjféli SMS-t vár? Sőt, milyen információ lehet olyan fontos, hogy azt éppen éjfélkor kell elküldeni?

  5. Nem akarom az egyébként is drámai történetet túldramatizálni, de abban a pillanatban, hogy az áldozat elővette a mobilját és el kezdett kotorászni benne, már a külvilágra sem tudott úgy figyelni. Persze semmi sem védte volna meg a szatír báránybőrbe bújt közeledésétől.

Az erőszak csak ezután következett. Itt 2 további hibát követett el:

  1. nem volt harcművész és nem is volt nála önvédelmi eszköz, pedig manapság már elég hatékony és kompakt megoldásokat lehet vásárolni.

  2. A tapizás után még mindig nem ellenségként, hanem idiótaként kezelte a szatírt, ezért felállt és hátat fordított neki, ezáltal lehetőséget adott a legrosszabbra: a hátulról történő támadásra.

Ami ezután történt, az sajnos nemi erőszak szempontjából tipikus. Az áldozat rémületét talán még az is fokozta, hogy sikerült kifognia a klinikailag tökéletesen zavarodott szatírt, aki pillanatok alatt vált az úriember és az aljas vadállat között.

 

37.

 

Újságcikk

Bíróság elé áll a férfi, aki 10 éve agyonvert egy debreceni egyetemistát. A most 35 éves X. 9 évig bujkált. Tavaly november 8-án Franciaországban fogták el. X. 2004. október 5-én hajnalban, Debrecenben, a Nagyerdőn található Régi Vigadó melletti parkolónál vert meg egy 19 éves egyetemistát. A diák olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy 3 nappal később életét vesztette. A diák abban az évben kezdett el a jogra járni. Barátaival a Nagyerdőn működő Kikötő nevű helyen buliztak. A diák sokat ivott és már ott több emberrel vitába került. A diák barátai éjfél körül hazamentek. A diák hajnalban ment haza, előtte X. és barátai mentek. X. lemaradt a többiektől és szóba elegyedett a diákkal, de valamin már itt összevesztek. X. továbbment, és a Békás-tónál megvárta a diákot, aki szerinte beszólt neki. A diák itt egy sörösüveggel arcon vágta X.-t, majd menekülni kezdett. X. a Régi Vigadó melletti parkolóban érte utol, ököllel leütötte, majd legalább kétszer a földön fekvő fiú jobb arcába taposott. A fiúnak eltört az orrcsontja és a koponyacsontja, azonnal eszméletét vesztette. X. barátaival otthagyta a fiút. Az erősen vérző, földön fekvő fiút fél óra múlva találta meg egy járókelő, rohammentő vitte a kórházba. 3 nappal később meghalt. A verekedés napján X. is elment a kórházba, hogy ellássák az arcán lévő sérülést. Amikor meghallotta a hírekben, hogy a diák meghalt, elhagyta Magyarországot.

 

Tanulság

 

Az alkohol mindig rossz tanácsadó. A verekedés során pedig mindig az fut el, aki bűnösnek gondolja magát. Soha nem szabad verekedést kezdeményeznünk, ostoba arcoskodásba soha ne menjünk bele, ha üvöltöznek velünk, a legjobb, ha felvesszük videóra (akciókamera!), ha megtámadnak, visszatámadunk és leápoljuk a támadót. Támadás után MI hívjuk a rendőrséget, mert MI vagyunk az áldozatok. Ha a támadó megsérül, hívjuk a mentőt (is), biztosítjuk a helyszínt és előkészítjük iratainkat.

 

38.

 

Újságcikk

Legalább hatszor arcon és torkon rúgta egy támadó a skóciai Stenhousemuirban élő X.-t. A férfi alig 50 méterre volt otthonától, amikor megtámadták szerda éjszaka. Előzőleg sörözött egy barátjával, majd megállt egy pizzabárnál, vett egy fűszeres-csirkehúsosat, és hazaindult.
Azután csak arra emlékszik, hogy valaki odalép hozzá, és azt mondja: „Adj egy darabot a pizzádból!”, aztán nekiesik. "Ha jól emlékszem, egyedül volt, de kissé be voltam csípve, úgyhogy lehet, hogy más is volt vele." - emlékezett vissza.

X. egyik szemében megsérült egy ideg, a másikból pedig nem tudja kivenni a kontaktlencséjét, annyira bedagadt. Térdét is felsértette. A férfi egy barátja tanácsára feltöltötte a Facebookra az összevert arcáról készült képeket, abban a reményben, hogy így könnyebben meglesznek az elkövetők. Posztját már háromezren megosztották.

 

Tanulság

 

Köztudott, hogy a részeg a legkönnyebb célpont. Reakcióideje és mozgáskoordinációja vészesen lecsökkent, általában egyedül "bátorsága" növekszik, ám ehhez tehát nem párosul testi erőtöbblet. Jól tudják ezt a rablók is.

Én mindenkit óva intenék az alkoholtól, de ha elhatározzuk, hogy masszívan leisszuk magunkat, inkább mindenünket hagyjuk otthon, hogy ne kerüljünk a fentihez hasonló helyzetbe.

 

39.

 

Újságcikk

A német ügyészség megerősítette, hogy a kórházban lekapcsolták a életmentő gépekről azt a fiatal török nőt, aki egy gyorsétteremben másokat akart megvédeni. A döntést a család beleegyezésével az egyetemista lány 23. születésnapján hozták meg.


X. november 15-én, szombat hajnalban a barátnőivel evett egy offenbachi McDonald's-ban, amikor a vécé felől hangoskodást hallottak. Több szerb fiú 2 német lányt lökdösött és hangosan kiabáltak velük. X. odament, hogy segítsen a 13 és a 16 éves lányoknak.


A 2 lányt később X., a barátnői és hozzájuk csatlakozó török fiatalok kísérték ki a McDonald's-ból, de a szerbekből álló társaság itt rájuk támadt. Pontosan nem tudni, hogy mi történt, de X.-t az egyik fiú leütötte. A lány beütötte a fejét a betonba, súlyos agysérülést szenvedett és kómába esett. A kórházban életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de az orvosok sokkal később azt közölték: a lánynál beállt az agyhalál.

 

Tanulság

 

Tökéletesen érthető volt az áldozat reakciója, amellyel meg kívánta védeni lánytársait. Amint olvasható, az első lökdösődés még viszonylag problémamentesen zajlott le. Nos, már ekkor ki kellett volna hívni a rendőrséget! Ha az áldozatok így tesznek, a lány még ma is élne!

 

Ebből következően az első reakció általában zsigeri, azaz vagy félelem-, vagy felháborodás-, vagy agressziószülte. Ha pedig az ügy lezáratlan marad, nyugodtan számíthatunk arra, hogy még tovább fog folytatódni. Mondhatni szinte teljesen tipikus, hogy a sértett távozik, majd fegyverrel és emberrel, valamint kétszer akkora dühvel tér vissza a (vélt) sérelem színhelyére. Az áldozat és társai sajnos ebben követtek el hibát: arra számítottak, hogy az ügy lezárult.

 

A hölgy sajnos nem foglalkozott harcművészetekkel. Egyetlen ütés általában nem öli meg az áldozatot, csak akkor, ha váratlanul éri, amitől rögtön elájul és esés közben tragikusan rosszul veri be a fejét. A halál oka legtöbbször az utóbbi és nem maga az ütés. Egy tapasztalt harcost azonban nehéz ilyen direkt módon kiütni, mert azonnal és hatékonyan visszatámad.

 

40.

 

A törölt videón egy férfi támad meg egy, a harcban láthatóan tapasztalatlan nőt, aki azonban csapkodva védekezik, így egy jobb kezes ütése földre küldi a támadót. A támadó feláll, a nő elfut.

 

Tanulság

 

Mindenkinek, valamint minden harci szituációnak van 1 vagy több gyenge pontja és pillanata; ezt bizonyítja a fenti videó. A láthatóan jóval erősebb és agresszívebb férfi is földre kerülhet egy jól időzített ütés miatt. Megjegyzem, ez az ütés nagy valószínűséggel a véletlen műve lehetett, mert a nő mozdulatait figyelve az nem foglalkozhatott harcművészetekkel, csak csapkodott össze-vissza, bár azt igen bátran tette. Azt is észrevehetjük, hogy a videó éppen ott szakad meg, ahol a nő el kezd menekülni, a verekedés tehát (sajnos) nem egy lefutott meccs volt.