Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik X.

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

Sajnos a beágyazott videók többségét előbb-utóbb vagy törlik, vagy korhatárossá teszik (ami persze nem baj, csak a korigazolási procedúrát annak bonyolultsága miatt senki sem végzi el), ezért kénytelen voltam a videók történeteit szóban, piros szöveggel megfogalmazni. Illetve a jövőre vonatkozóan jelzem, hogy a videós beágyazásokat abbahagyom.

 

66. - 67. - 68. - 69. - 70.

 

66.

 

Újságcikk

Január elsején és másodikán is lecsapott a bűnöző társaság: előbb egy X. utcai ház lakóit támadta meg a trió: berúgták az ajtót, és halálosan megfenyegették az ott élő testvérpárt. Egyikükhöz, egy 18 éves lányhoz később mentőt is kellett hívni, mivel támadója vasvillával esett neki és miután a földre került, meg is rugdosta az áldozatot. A tettesek ezután vascsővel megrongálták az áldozatok házát és a szomszédos ingatlant, majd eltűntek.
A csapat január másodikán is talált magának áldozatot: a vasútállomás mellett kötöttek bele egy 24 éves férfiba, majd egy biciklit löktek rá; a sértett védekezésül egy láncfűrészt hajított feléjük, de ezt visszadobták úgy, hogy a fiatal férfi a lendülettől árokba borult. A támadók ezután összerugdosták a földön fekvő fiatalt, aki rövid időre elájult verés közben.
A rendőrök szerdán reggel egy összehangolt akció keretében elfogták és a városi rendőrkapitányságra vitték a három gyanúsítottat, akiket kihallgattak és őrizetbe vettek.
A férfiakkal szemben magánlaksértés és súlyos testi sértés kísérlete miatt indult a nyomozás – várhatóan előzetes letartóztatásba kerülnek.

 

Tanulság

 

Az esetek hasonlatosak az egyik előző, szintén szadista-fasisztoid vonásokat mutató támadási sorozathoz. A támadások célja ugyanis elsősorban nem a nyereségvágy, hanem az azzal vegyült kegyetlenkedés lehetett.

 

A sok támadási szituáció között a legkellemetlenebb, egyúttal a legveszélyesebb, amikor több ember követi el; ez ellen védekezni a legnehezebb. Előzmények azonban mindig vannak, elvégre a támadók (főként, ha többen állnak össze) általában nem a bokorból ugranak elő. A csoport mielőbbi észrevétele és biztonságos elkerülése, valamint az esetleges futás életeket menthet. Ha ez nem lehetséges és az erőszak elkerülhetetlen, legelőször a hangadót kell megtámadni, ez főként a kisebbségi támadók esetében igaz, mert ott mindig van egy vezérbika, a többi csak csordatag. A vezér ártalmatlanítása után nagy valószínűséggel a csordatagok is megfutamodnak.

 

Azt is olvashattuk, hogy az 1. támadás során agresszív magánlaksértés is történt ajtóberúgással és egyéb ingatlanrongálással. Amint az előző esetekben elmondtuk: a hatékony védekezésnek itt is többszintűnek kellett volna lennie, csak címszavakban:

 

67.

 

A törölt videóban egy hölgy rövid időre leparkol kocsijával. A kocsiajtót érthetetlen módon nyitva hagyja. A tolvaj ezt észreveszi és megpróbálja a kocsit ellopni.

 

Tanulság

 

A középkorú hölgy láthatóan nagyon bátran, sőt vakmerően cselekedett.

 

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

 

Vakmerőségnek lehet minősíteni minden olyan helyzetet, amelynek lekezelése legalább középszinten nincs kigyakorolva, mert akkor az események teljesen felkészületlenül, váratlanul érnek minket.

 

A hölgy elkövette azt a provokatív hibát, hogy a kocsi vezetőoldali ajtaját teljesen nyitva hagyva néhány pillanatra eltávozott (a kocsi jobbkormányos volt). Mivel alkalom szüli tolvajt, az pedig éppen arra járt, nem is késlekedett. A hölgy nem gondolkodott, csak reagált, amikor megpróbálta a rablót kirángatni a kormány mögül, noha élete-testi épsége ezzel a heves reakcióval lényegesen nagyobb veszélybe került. A hölgynek az volt az egyetlen szerencséje, hogy a rabló nem akart gyilkolni a kocsi megszerzéséért, másként nem ugrik ki, hanem hamar keresztülhajt a hölgyön.

 

Kívülről nézve egyértelműek az elkövetett hibák:

Láthatóan személyi sérülés nem történt, ám ez csakis a vakvéletlenen múlt, ez pedig nem elégséges az ügy megnyugtató lezárására.

 

68.

 

A törölt videóban tipikus liftes támadást láthatunk, de a hölgy hősiesen védekezik.

 

Tanulság

 

Igen, így kell harcolni az életünkért, testi épségünkért vagy mások életéért. Láthatóan mindez a támadót lepi meg a legjobban. Voltaképpen már az is gyanús volt, ahogy kezét az liftajtók közé betéve akasztotta meg az indulást: türelmes kultúrember megvárja a lift következő fordulóját.

 

69.

 

A törölt videóban tipikus, női áldozat ellen elkövetett rablótámadást láthatunk, de a hölgy hősiesen védekezik.Tanulság

 

A támadó kifogta megfelelő áldozatát: a gyengének tűnő lánytól olyan hererúgást, majd jobbhorgot kap, hogy elfekszik tőle. Láthatjuk, hogy milyen fölényesen veszi el a lánytól az értékét és milyen fölényesen (önmagát felfújva: lökdösődve és szétterpesztett lábakkal!) fordul vissza, ám éppen ez lesz a veszte, mert lebecsüli áldozatát. Pontosan így kell megvédeni önmagunkat (és másokat)!

 

70.

A törölt videóban bámészkodó csőcselék közepén 2 nő verekszik, senki sem avatkozik be. A legyőzött egy idő után feladja.

Tanulság

 

Igen, az áldozat az maga az áldozat: bármit meg lehet vele tenni, ahogy már a régi latin mondás is állította:

 

Vae victis! - Jaj a legyőzötteknek!

 

Aki pedig feladja, az áldozattá fog válni. A támadó ösztönösen elkapta az áldozat hosszú haját, bár ekkor néhány gyors, de hatásos technikával el lehetett volna törni csuklóját. Senki sem avatkozik be, a békés szemlélők közömbössége láttán tehát feltételezhetjük, hogy éppen "népítélet" zajlik (a cím szerint az áldozat a férj barátnője). Azt is láthatjuk, hogy az általános csábításra szánt magas sarkú női cipő egyik nőnél sem ér semmit ilyen extrém helyzetekben, éppen ezért a támadó egy idő után le is veszi.

Az áldozat teljesen megadva magát földre kerül. Ha viszont rákeressünk az MMA submission techniques szavakra, akkor olyan földharcos videókat találhatunk, amelyek bizonyítják, hogy ilyen, látszólag vesztesnek tűnő helyzeteket is azonnal győztes pozícióba lehet fordítani.