Különböző nunchakutípusok

A teleszkópos nunchaku

                   

Nagyon praktikus fegyver a teleszkópos nunchaku, hiszen az eredeti, nagyjából 30 cm-es méretről rettentő kis méretre csukható össze, ezáltal pedig ideális önvédelmi eszközzé válik.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Teleszkópos nunchaku

 

Harcrakész kinyitása szintén pillanatok műve, amint azt az alábbi videóban tanulmányozhatjuk. A nyitási mechanika miatt anyaga nagyobbrészt erős, egymáson csúszó fémcsövek, amelyek végein kis rovátkák vannak. Nyitás után ezek a rovátkák rögzítik a kinyitott nunchakut, hogy forgatáskor a csövek ne csússzanak spontán össze, ám az összecsukás éppen emiatt viszonylag nehéz és lassú művelet.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Teleszkópos nunchaku

 

A fémanyag -még a csőprofil ellenére is-, a fegyvert kissé nehezebbé teszi a fából készült nunchakuknál és érdekes jelenség, hogy a csőprofil a fegyver forgatásakor mély, búgó hangot generál.

 

A taiwani gyártmányú, Magyarországon nem kapható fegyver leggyengébb pontja egyértelműen a lánc és a csöveket összecsatoló, ezüstös színű, forgó illeszték. Bár eddig nem volt gond vele, de nem vagyok bizonyos abban, hogy tartós használat esetén nem fog egy idő után szétesni, amint tette az azonos funkciójú alkatrész a többi, fából készült taiwani nunchaku esetében.