Különböző nunchakutípusok

A hármas nunchaku

                   

A hármas nunchaku első pillantásra a kettes nunchaku 3 rudas változata:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Hármas nunchaku

 

Nagyon-nagyon sokáig érdekelt a hármas nunchaku, mivel - bevallom őszintén, bedőlve az erőltetett, de valójában sehol sem ellenőrizhető harcművészeti hagyománynak -, a kettes nunchaku közvetlen "leszármazottjának" tartottam. Ezt erősítik a kínai harcművészeti filmek, amelyek mindig magas szinten akrobatikusak, de nem sok közük van valós harci helyzetekhez:

 

 

Gyakorlás céljából exkluzív nunchakugyártómmal különböző tulajdonságú hármas nunchakukat is készíttettem...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Hármas nunchaku

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Hármas nunchaku

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Hármas nunchaku

 

Miután az egyikkel elkezdtem az aktív gyakorlást, rá kellett jönnöm, hogy technikailag, azaz a fegyver kezelése szempontjából nem sok köze van az eredeti nunchakuhoz, inkább majdnem rugalmas boként értelmezhető (amely 1,4 méter vagy néha hosszabb hagyományos bot):

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Bo

 

Ezt erősíti a sok elérhető, hármas nunchakuval foglalkozó videó, amely során a hármas nunchakus technikák zöme szinte zökkenőmentesen alkalmazhatók hosszú boton és fordítva. Az alábbi videóban Jake Mace a bemutatott technikákat egy előző videójában bora mutatja meg:

Ebből következik azonban további, igen előnytelen tulajdonsága: mivel a hármas nunchaku nyitott állapotában legalább olyan hosszú, mint a bo (sőt, jóval hosszabb), belharcra képtelenség használni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egyszer sikeresen lép be belharcba, akkor a hármas nunchaku szinte kezelhetetlenné válik és nagy valószínűséggel el is veszik tőlünk.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Sok, ehhez hasonló utcai harc végződik fegyverelvétellel még a jóval rövidebb és jobban kezelhető baseballütő esetében is. A brutális utcai harcok villámgyors belharca még escrima esetében is kissé problémás...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Escrima

 

...de az escrima 2 botja legalább nincs összekötve, azaz jobban kezelhető, ezért hajlékonyabb védelmet eredményez.

 

Minderről azonban a hármas nunchaku esetében le kell mondanunk. Főként emiatt, azaz a valós harcban való alkalmazásának elkerülhetetlen korlátai miatt hagytam fel technikáinak gyakorlásával. Akit azonban érdekel a hármas nunchaku akrobatikus, freestyle-alkalmazása, az az alábbi videó alapján elkezdheti a gyakorlást, bár a magam részéről előtte mindenképpen bo-technikák gyakorlását ajánlanám:

 

Forrás - Source: www.wushushaolin.com