Különböző nunchakutípusok

Az állítható lánchosszú nunchaku

                   

A Pénzes-féle módszertanok fontos fő jellegzetessége a mindenkori kísérletezés. Ennek legújabb, a Nunchakuiskolában lecsapódott implementációját vizsgálhatjuk meg ebben a fejezetben.

 

Minden vásárolt nunchaku egy adott, nem változtatható átkötéshosszal rendelkezik. Köteles nunchakuknál ezt viszonylag könnyű megváltoztatni, ám láncos nunchakuk esetében nagyon körülményes és néha károkozással is jár. Ugyanakkor egy bizonyos szintű szaktudás már szofisztikáltabb kérdéseket is kezd feszegetni: például milyen különbségei lehetnek egy 9 vagy 10 láncszemes harci nunchaku dinamikus egyensúlyának?

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Hiszen az alig érezhető dinamikai különbségek nagy sebességeknél és speciálisabb technikáknál elő fognak jönni!

 

Ez ad létjogosultságot egy olyan nunchaku megalkotására, amelynél az átkötés hosszát, sőt jellegét viszonylag gyorsan és roncsolásmentesen tudjuk megváltoztatni.

 

A bevezetés már ellőtte a poént, hiszen az alábbi képet úgy szerettem volna bevezetni, hogy első pillantásra nem látunk rajta semmi különlegeset (nem számítva azon tényt, miszerint nincs rajta lánc):

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Állítható lánchosszú nunchaku

 

Kis figyelemmel a csavar rögzítések jól kivehetők a zárt csapágyak tetején:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Állítható lánchosszú nunchaku

 

A stabil, nem oldható, de egyszeri szegecskötés helyett a gyorsan és sokszor oldható csavarkötés által 1 pár nunchaku szárból sokféle dinamikájú fegyvert készíthetünk...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Állítható lánchosszú nunchaku

 

...hiszen beláthatjuk, hogy a 2 és 10 láncszemes nunchaku-vezetés között óriási dinamikai különbségek lehetnek!

 

Az állítható lánchosszú nunchaku további, érdekes kérdéseket vet fel: például miképpen befolyásolhatják a dinamikus egyensúlyt a különböző anyagú és jellegű láncok?

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Állítható lánchosszú nunchaku

 

Eme izgalmas kérdést a későbbiekben fogjuk megvizsgálni.