Különböző nunchakutípusok

Az acél-nunchaku (1 kg)

                   

A körülbelül 1 kilogrammos acél-nunchaku...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Acél-nunchaku

 

...rendkívül hasonlít túlsúlyos, 4 kilogrammos testvéréhez képest...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Acél-nunchaku

 

...bár alaposabb szemrevételezéskor egyértelművé válnak a különbségek. Hiszen míg a nagytestvér tömör acél, addig 1 kilogrammos kistestvére üreges és csak a rudak peremei, valamint a kötések készültek acélból:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Acél-nunchaku

 

Dinamikai tulajdonságai inkább egy könnyű buzogányhoz hasonlíthatók. Súlyából következően jóval könnyebben kezelhető a 4 kilogrammos óriásbébi-nagytestvérnél, de azért lassúbb bármely fából készült harci nunchakunál. Sőt még freestyle-technikára is alkalmas, bár sokat ne kísérletezzünk vele, mert a jukon-bu rész éles acélpereme tisztességgel szaggatja a kézbőrt. Az alábbi bemutatkozó videó tehát egy viszonylag hosszú és rendkívül óvatos, előzetes gyakorlás eredménye:

 

 

Érdekes gondolatkísérlet, hogy becsapódáskor melyik fegyver ad le nagyobb mozgási energiát (egyszerűbben fogalmazva, melyik üt nagyobbat):

A tudományos vizsgálatok nagy valószínűséggel az acél nunchakut hoznák ki győztesnek, szakmailag nézve azonban én rendkívül fontosnak tartom a harci nunchaku gyorsaságának megőrzését, tehát én harci szempontból a fából készült harci nunchaku mellett szavaznék.