Javaslat a nunchaku méreteinek szabványosítására

 

Rengetegféle méretű nunchaku létezik, ám aki egy kissé is tapasztalt a kérdésben, jól tudja, hogy ez nem válik a gyakorló előnyére. Persze hasznos, ha minél többféle nunchakut kipróbálunk, ám az bizonyos, hogy idővel egyiküket mindenképpen ki kell jelölnünk főfegyvernek. Egyébként is: bármely emberi találmányról legyen szó, fejlődése előbb-utóbb mindig feléleszti a szabványosítási törekvéseit.

 

A fejezet megalkotását konkrét problémák is megelőzték: ugyan nem sokszor, de azért néha megesett, hogy más méretű nunchakut kaptam a rendelt helyett. Az eltérések nem voltak jelentősek, de a tapasztalt gyakorló megérzi ezeket, mert nagy sebességeknél, nagy dinamikai terheléskor az eltérések halmozottan jelentkeznek.

 

Elsődleges célom tehát, hogy a megrendelő pontos rendelésleadás után mindig ugyanazt kapja meg.

 

Elöljáróban jegyzem meg, hogy nyilvánvalóan számít a nunchaku anyaga, ám amely gyártó ezzel nincs tisztában, azzal nem is érdemes kezdeni.

 

A szabványosítási elemek meghatározása során a Beke-féle nunchakukból indulunk ki, mert minőségükben ezek a legjobbak:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Beke-féle nunchakuk

 

A szabványosítási kísérletből kivételt képez a balról a másodikként látható mini (8 colos) nunchaku, amellyel -nem a minősége, hanem eltérő méretei miatt-, ezen fejezet keretein belül nem foglalkozunk.

 

A nunchaku alapértelmezett anyagai:

Fontos, hogy a szárak a fémmechanikától indulva szélesedjenek, azaz enyhén kúpozottak legyenek. Ezenfelül egy nunchakunak 4 meghatározó mérete van:

 

szárhossz

a fa aljától a fémház tetejéig tart. A fémház tetejébe NEM számoljuk bele a láncrögzítés felső, forgó mechanikáját, amely általában +1 centiméter (alább a vékonyabb, csavaros rész):

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

szárkeresztmetszet

alul - a fa szár legszélesebb pontja

felül - a fémmechanika legszűkebb pontja (nem számolva bele a láncrögzítés felső, forgó mechanikáját, amely általában +1 centiméter)

átkötés jellege

kötél vagy lánc

A Beke-féle köteles nunchakuk vastag, jó minőségű kötélanyagból készülnek. Ezzel ellentétben például a taiwani köteles nunchaku átkötőanyaga nem is kötél, hanem zsinór, amely erőteljes terhelés hatására foszlani kezd, majd el is szakad (egyéni tapasztalat).

 

átkötés hossza

kötél vagy lánc hosszát jelenti.

Kötél esetében az optimális hossz 13 cm, esetleg 14 cm, prochux esetében ennél jóval rövidebb.

 

A lánc bonyolultabb ügy, mert sokféle lánc létezik, amelyek különböző láncszemhosszakkal rendelkeznek, így néha nehéz velük adott méretet eltalálni:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

A probléma megoldásához ne is centiméterből induljunk ki, hanem szabványosítsunk 1 db láncszemhosszat!

 

A Beke-féle láncos nunchakuk egyféle lánccal készülnek (a fenti képen a bal oldali láncsor), ennek egyetlen láncszemének adatai a következők:

Mivel a láncszemek nem kívülről, hanem belülről kapcsolódnak egymáshoz, meglehetősen bonyolult belőni egy előre megadott átkötési hosszt, mondjuk 13 cm-t. (Ezt a problémát a Tényleges lánchossz kiszámítása Java-program segítségével című fejezetben próbáljuk megoldani.) De mivel a láncszemméretek alapértelmezésben nem változnak, sokkal praktikusabb, ha az átkötési hosszhoz a láncszemek mennyiségét vesszük alapul. Ebből következően:

Mivel a fémmechanika már eleve beállít egy adott szárkeresztmetszetet, ezért a szárkeresztmetszethez tartozó méreteket a Beke-féle nunchakuk esetében nem is kell megadni, hiszen azt már fentebb részleteztük. Ebből következően beszélhetünk zárt csapágyas és perselyes átkötési módokról, kissé eltérő méretekben.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Gondolj bele!

 

Összefoglalva: a rendelés leadásakor a következő adatokat kell leadnunk a gyártó felé:

Természetesen igény szerint lehetséges a fentiek kombinációja, illetve egyedi igények figyelembevétele is.