A nunchaku folyamatos vezetésének koncepciója,

avagy a Lissajous-do

 

A freestyle-technika egyik legfontosabb eleme, hogy tanuljuk meg folyamatosan, zökkenőmentesen, szinte irányváltások nélkül vezetni a nunchakut. Ez persze teljes mértékben nem lehetséges, marad tehát a viszonylagos folyamatosság, azaz kerülni kell az olyan mozdulatokat, amelyekben drasztikus, 180 fokos irányváltások vannak, mert ez megtöri a fegyver dinamikus vezetését.

 

Az ilyen jellegű mozdulatokat zsákutca-mozdulatoknak nevezzük, mert nem tudunk belőlük kijönni csak úgy, ha a nunchakut éppen az ellenkező irányba vezetjük.

 

Tipikusan ilyen mozdulat például egy 9-3 - 3-9-as sújtóütés:

 

 

Mivel a nunchaku esetében a nyers támadóerő és kifinomult technika legtöbbször nem jár együtt (maximális ütőerő aktiválásával nemigen tudunk freestyle-technikát kivitelezni), ezért a Lee Barden mester által alkotott úgynevezett Lissajous-do stílusnál az utóbbi lett az alapkoncepció, azaz a nunchaku minél gördülékenyebb, folyamatos  vezetése. Ezt hivatott jelképezni a végtelen szimbólumaként is értelmezhető Lissajous-görbe...

 

/www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

...ám a stílus elnevezésének nincs semmi további köze Jules Antoine Lissajous (1822-1880) francia matematikus által feltalált Lissajous-görbékhez. A görbe tehát a fegyvervezetés folyamatosságát, vele persze a dinamikus szépséget és látványosságot jelképezi, azonban mindez természetszerűleg a harci alkalmazás hátrányára. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem probléma, ez csupán egy másik harcművészeti út a nunchaku, vele a fegyveres harc megismeréséhez. Azt is megjegyzem, hogy a harcművészet efféle "higítása" viszonylag sokszor fellépő jelenség a távol-keleti harcművészeti stílusok nyugat-európai vagy amerikai értelmezésekor.

 

Lee Barden még a nunchaku fizikai jellemzőit is a stílushoz igazította. A fából készült, úgynevezett prochux kissé rövidebb és vékonyabb a standard, 12 colos nunchakunál, a fő különbség azonban a rendkívül rövid kötélkötés (himo).

/www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Használatával kapcsolatban még nincsenek gyakorlati tapasztalataim, de nagy valószínűséggel a rövid kötélkötés koherensebb, összetartóbb fegyverforgást eredményez, azaz a nunchaku nem "csuklik" annyira irányváltáskor. A későbbiekben szándékomban áll a prochux nunchakufajtát bemutatni a Különböző nunchakufajták című fejezetben.

 

Az alábbi videóban maga Lee Barden beszél a Lissajous-do-ról és a prochux előnyeiről. Állításaival (koncepcionálisan) nem mindig értek egyet, de nagyon becsülöm benne, hogy személyes útkeresésével egy új, addig járatlan ösvényt tett a harcművészet egyik lehetséges útjává: