Megállások, lezárások

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Megállásnak nevezem azt a mozdulatot, amely során az addig dinamikusan vezetett nunchaku egy pillanatra vagy néhány másodpercre megpihen.

 

A legtipikusabb megállás a hónalj alá szorítás szokott lenni (az alábbi videón ilyen, ütés utáni megállást láthatunk)...

 

 

...de természetesen 2 kézzel is megállhatunk, sőt: szinte bármelyik technikában.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Egyetlen feltétel, hogy a nunchaku éppen ne legyen benne nagy dinamikai vezetésben vagy ütésben.

 

A fentiekkel ellentétben a lezárás egyszer és mindenkorra kivezeti a nunchakut a harci helyzetből. Nyilvánvalóan nehéz ezt megtennünk, hiszen a nunchaku jellege éppen olyan, hogy szinte bármilyen alaptartásból rendkívül könnyen indíthatunk gyors támadást vagy elterelő védekezést. Az alábbi technika a freestyle-technika utolsó mozdulataként a lehető legjobban zárja le, avagy "csomagolja össze" a nunchakut. Kötött, félig kötött vagy kötetlen formagyakorlatozás esetén érdemes a gyakorlatot hangsúlyozottan lezáró technikával végezni:

 

 

Kis trükkel valójában a lezárás is továbbvihető egy másik technikába. Ehhez először ezt az apró mozdulatot kell elsajátítanunk:

 

 

Majd a mozdulat segítségével 1 körös pörgetés érhető el, bár ez nyilvánvalóan kiindulópontja lehet bármilyen további technikának. A lezárás tehát ilyen módon is átalakítható nyitássá: