A lendítési ív

 

A nunchaku sokoldalú harci eszköz, vele sokféleképpen üthetünk; ezek a módok a honlapon kellő részletességgel be vannak mutatva. Mégis a nunchaku valódi erejét a lendítése során keletkező mozgási energia adja, amely iszonyú becsapódási erőben realizálódik. Erre szoktam azt mondani: a nunchakunak "önálló lendülete van", amely azt jelenti, hogy míg például egy vascső csakis annyi mozgási energiájával rendelkezik, amennyi az őt meglendítő emberi karnak van (hacsak nincs a cső elhajítva), addig a meglendített nunchaku a lendítési ív során további energiákat vesz fel és ad le. Azonban ez az energia -a lendítés sajátos körülményeiből adódóan-, nem egyenletesen oszlik el a lendítési íven, ezt szemlélteti az alábbi ábra:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Az energiamaximum a lendítési ív közepe táján van (piros színnel jelölve), szélein pedig az energia sokkal kevesebb (sárga színnel jelölve). Miért lényeges ez?

 

A nunchaku harci alkalmazása során úgy kell helyezkednünk, hogy a céltárgy pozíciója mindig a piros, energiamaximumos részbe essen. Ezt az alapállások váltásával és/vagy a törzs gyors elforgatásával tudjuk megtenni.