Páros gyakorlatok és küzdelmek

 

Legelőször gyorsan katalogizáljuk a páros gyakorlatokat, küzdelmeket, ezek lehetnek:

A küzdelem fizikai ereje szerint:

A küzdelem jellege szerint:

A páros szó nyilvánvalóan 2 fő küzdelmeit jelenti, ám nagyon hasznos gyakorolnunk a több fős küzdelmeket, amelyek egyébként is sokszor közelebb állnak a hétköznapi utcai történésekhez. Ezt azért volt fontos itt megjegyezni, mert további alkategóriákat jelenthetnek a több fős küzdelmek beosztásai; ez a katalogizálás azonban az alábbiak szempontjából nem lényeges.

 

Nunchaku késként

X és Y a nunchakut késként fogja össze, a cél a másik testének fegyverrel való megszúrása. Támadás, hárítás, visszatámadás bármilyen eszközzel, fegyverelvétel is lehet. Nunchaku kinyitása és ütés tilos!

 

Támadás-védekezés térdre

X és Y egymás térdét támadják nunchakujukkal. Támadás bárhogy, hárítás fegyverrel vagy mozgással, visszatámadás.

 

Reakciók gyorsítása

X és Y tiszteletadó pozícióban állnak egymás előtt, a nunchaku összecsukva combjaik mellett. A cél 1 gyors, támadó ütés kivitelezése Y felé. Y védekezik.

 

Reakciók gyorsítása visszatámadással

X és Y tiszteletadó pozícióban állnak egymás előtt, a nunchaku összecsukva combjaik mellett. A cél 1 gyors, támadó ütés kivitelezése Y felé. Y védekezik és visszatámad. (Csak 1 körös küzdelem)

 

Több emberes támadás I.

A tanítványok kétoldalt sorban felsorakoznak tiszteletadó pozícióban. X tiszteletadó pozícióban áll a sor egyik végének közepén, a nunchaku összecsukva combja mellett, majd elkezd lassan sétálni a sor közepén. Bármelyik tanítvány támadhat, akár hátulról is, akár többen is. A cél 1 gyors, támadó ütés kivitelezése Y felé. Y védekezik és visszatámad. (Csak 1 körös küzdelem)

 

Több emberes támadás II.

A tanítványok véletlenszerűen felsorakoznak tiszteletadó pozícióban, egymástól kb. 3-4 méterre. X tiszteletadó pozícióban áll véletlenszerűen bárhol, a nunchaku összecsukva combja mellett, majd elkezd lassan sétálni a tanítványok között. Bármelyik tanítvány támadhat, akár hátulról is, akár többen is. A cél 1 gyors, támadó ütés kivitelezése Y felé. Y védekezik és visszatámad. (Csak 1 körös küzdelem)

 

Elvezetések gyakorlása

X és Y kezüket összeérintik. X megpróbálja bárhol megérinteni Y testét. Y védekezik, még pedig úgy, hogy a kezeknek összeérintve kell maradniuk. A gyakorlatot nem erőből, hanem a kar és kéz rugalmas, elvezető lendületével kell kivitelezni. Előbb-utóbb X vagy Y nyers, ráfeszítő erőt fog belevinni a gyakorlatba, ekkor le kell állni és újrakezdeni.

 

Elvezetések gyakorlása + visszatámadás

X a fent részletezett, lágy modorban támad és Y is ilyen módon védekezik. Ha viszont Y fogást, felületet talál, egyetlen ütés erejéig keményen visszatámadhat.

 

Homlokütögetés

X és Y megpróbálja lágyan megütni egymás homlokát. Támadás, hárítás, visszatámadás.

 

Combütögetés

X és Y megpróbálja megütni egymás combját. Támadás, hárítás, visszatámadás.

 

Nunchakus csata belharcban

X és Y nunchakujukat mindkét kezükkel direktben fogják fegyverüket és támadják vele a másikat (belharcos ütések legtöbbször fejre). Támadás, hárítás, visszatámadás. A gyakorlat során semelyik kézzel sem szabad elengedni a nunchakut.

 

Gyakorlás félhomályban vagy sötétben

Nagyon hasznos, ha X és Y néhány perc erejéig félhomályban vagy éjszakai sötétségben gyakorol. Semmi más dolgunk nincs, mint rövid időre lekapcsolni a villanyt.

 

Gyakorlás csúszós padlón

Nagyon hasznos, ha X és Y néhány perc erejéig csúszós padlón gyakorol. Mivel a tornatermek többsége parketta, ez könnyen csúszóssá tehető sportzokni használatával. A gyakorlat előtt érdemes próbaeséseket végrehajtani.

 

Egyoldalú támadás

X kizárólag támad, Y kizárólag védekezik.

 

Küzdelem rúgásokkal

Csata kizárólag alsótesten (rúgásokkal).

 

Küzdelem karokkal

Csata kizárólag felsőtesten (ütésekkel, azaz boksz).

 

Küzdelem az ügyetlenebb karokkal

Csata kizárólag felsőtesten, a másik kart le kell lógatni vagy hátra kell tenni, azaz védekezésre nem használható, másként előbb-utóbb úgyis harcba keveredik.

 

Küzdelem belharcban

Csata kizárólag belharcban. (Ezt nehéz megvalósítani anélkül, hogy valamelyikük ne mozdulna ki folyton külharcba, ezért X és Y össze van kötve 1 övvel, a karateövek megfelelő szilárdságúak ilyen célra.)

 

Küzdelem belharcban további eszközökkel

Csata kizárólag belharcban, könyök és térd is lehet. A mozdulatok legyenek lassúak, ne legyen bennük erő, csak technika és természetesen teljes védőfelszereléssel.

 

Egyoldalú fegyveres támadás

X fegyverrel támad, Y védekezik és megpróbál sértetlen maradni. Támadás, hárítás, visszatámadás. (Fegyver = nunchaku, kés, stb., érdemes minél többféle fegyvert kipróbálni.)