A köteles, a láncos, a perselyes és a csapágyas nunchaku közti különbségek

 

A köteles nunchaku előnyei és hátrányai

A láncos nunchaku előnyei és hátrányai

A perselyes nunchaku előnyei és hátrányai

A csapágyas nunchaku előnyei és hátrányai

 

A köteles nunchaku előnyei és hátrányai

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

A köteles nunchaku –nem számítva a lendület során fellépő suhogásokat-, szinte zajtalan, a lehető leggyorsabban forgatható és súlyban a legkönnyebb eszköz. Hátránya a köteles kapcsolat, amely használat során folyamatosan foszlik, majd egy idő után elszakad. Újrakötelezni bár nem lehetetlen, de viszonylag nehéz. Ráadásul kés, beretva, kard szintén könnyen képes kettévágni. Gyorsaságából és könnyűségéből adódóan viszont az akrobatikus elemekkel dúsított freestyle-nunchaku alapeszköze.

 

A láncos nunchaku előnyei és hátrányai

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ez a fajta kötés már elavult és a perselyes, valamint a csapágyas kötés teljesen kiszorította. A láncos kötés stabil kapcsolatot eredményez (persze nem katana, japán hosszúkard ellen), ám ez egyúttal zajossá is teszi a használatot (talán a legzajosabbá). Súly szerint középnehéz és egy fokkal lassabb (vagy azonos forgatási sebesség eléréséhez nagyobb fizikai erő szükséges). Rossz minőségű láncos nunchaku tipikus hibája, hogy a láncfuratoknál a fa hengeranyag hosszában elreped, ezáltal a lánckötés meglazul, később teljesen szétesik.

 

A perselyes nunchaku előnyei és hátrányai

 

A perselyes nunchaku kötése nagyon egyszerű: a fémperselyt 1 erős csavar rögzíti a fa hengeranyaghoz, a fémpersely felső része, ami a láncot rögzíti, ezen csavar körül forog:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

A kapcsolat bár egyik oldalán nyitott, de ha az illesztések precízek és jó minőségűek, akkor szennyeződések nem tudnak a részek közé kerülni. A magam részéről hosszú idő óta csakis ilyen nunchakut használok és -nem számítva a rendszeres használatból következő, főleg esztétikai kopást-, minőségromlást a perselyeknél nem tapasztalok. Következésképpen nem tapasztaltam semmilyen hátrányokat ezen típusú nunchakukkal kapcsolatban. Közepesen zajos működésű.

 

A csapágyas nunchaku előnyei és hátrányai

 

A csapágyas kötés szintén stabil kapcsolatot eredményez és a csapágynak köszönhetően a láncosnál kevésbé zajos. Súly szerint a legnehezebb, hiszen a kötés tele van mindenféle fémalkatrésszel, ezért egy fokkal még lassabb (vagy azonos forgatási sebesség eléréséhez még nagyobb fizikai erő szükséges). Azonban gyors és erősmarkúak elméletileg kihozhatják belőle a fegyvertípus legnagyobb ütési erejét.

 

A csapágyas nunchakunak 2 fajtája ismert:

Nyitott csapágyházas nunchaku

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

A nyitott csapágyházas nunchaku egyértelmű hátránya a félig szabadon lévő csapágy. (Ha a fenti képet alaposan megvizsgáljuk, észrevehetjük a csapágyházban lévő csapágyakat is.) Ilyen módon a csapágygolyók könnyen koszolódnak, olajozni is kell őket, ennek ellenére 3-4 hónapos menetrendszerű használat után a legtöbb nyitott csapágyházas nunchaku nálam szétesett. Abban sem vagyok biztos, hogy a pici csapágyak túl sok folyamatos, nagyerejű sújtóütést képesek volnának elviselni. (A behatoló jellegű sújtóütések során az erő egy része ellenkező irányban visszaverődik –ez többféle problémát is okoz-, így a visszacsapódó erőből jócskán kap a csapágyas kötés.)

 

Van olyan taiwani cég, amelyik  egész termékskáláját -nem számítva persze a köteleseket-, ilyen nunchakukra alapozza:

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

A fenti problémát hivatott orvosolni a zárt csapágyházas nunchaku:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Jól látható, hogy ennél a fegyvernél a csapágyakat egy külső fémsapka borítja, hétköznapi szennyeződés (például homok, sár) tehát nem tud a csapágyakhoz beszivárogni. Ráadásként megjegyzem, hogy amikor először fogtam kezembe ilyen nunchakut -bár talán a mezőny legnehezebb fegyverével találkoztam-, ám szinte zajtalan és nagyon gördülékeny volt a működése.