Kivezetések zsákutca-mozdulatokból

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A freestyle-technika egyik követelménye, hogy tanuljuk meg folyamatosan, zökkenőmentesen, szinte irányváltások nélkül vezetni a nunchakut, a Lissajous-do nevű nunckaku-stílusnál pedig egyenesen ez a legfontosabb szempont. Ez persze teljes mértékben nem lehetséges, marad tehát a viszonylagos folyamatosság, azaz kerülni kell az olyan mozdulatokat, amelyekben drasztikus, 180 fokos irányváltások vannak, mert ez megtöri a fegyver lendületét, vele dinamikus vezetését.

 

Az ilyen jellegű mozdulatokat zsákutca-mozdulatoknak nevezzük, mert nem tudunk belőlük kijönni csak úgy, ha a nunchakut éppen az ellenkező irányba vezetjük.

 

A cél tehát az, hogy technikai repertoárunkban minél kevesebb zsákutca-mozdulat legyen. Ehhez egyre több és többféle freestyle-elemet kell elsajátítanunk, mert új technikai elemek esetleg éppen a megoldást fogják szállítani az addigi zsákutca-mozdulatokhoz.

 

Gondolat-, és technikaébresztőnek most néhány lehetséges, saját kigondolású kivezetést fogok megmutatni az eredetileg zsákutca-mozdulatokból.

 

Kapcsolódó fejezetek