A nunchaku kikon-bu vezetéséről

 

Egyes iskolák és szakmai vélekedések úgy határozzák meg a nunchaku alaptartását és folyamatos vezetését, hogy legyen az mindig a fegyver kikon-bu, maximum chukon-bu részénél, nagyjából ilyesformán:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu


Analizáljuk ki ezen alaptartás hatékonyságát!

Az alaptartás egyetlen előnyeként említhetjük, hogy általa néhány centiméterrel hosszabbá válik a fegyver, amely küzdelem során jelenthet előnyt, bár ennek valószínűsége előre nem kiszámítható. Ez alatt azt értem, hogy a harcban, amely már önmagában véve is tömény káosz, adódhat olyan pillanatnyi helyzet, amely során számíthat ez a néhány centiméteres hossznövekedés, ám ennek valószínűsége –éppen a harci káosz kiszámíthatatlansága miatt-, véleményem szerint elhanyagolható. Még plasztikusabban: erre az alaptartásra stratégiát és taktikát alapozni nem biztos, hogy hatékony.

Ezzel kapcsolatos konkrét szakmai tapasztalatom a következő. Páros küzdelmek során gyakran használtam-használok rövidebb végű nunchakut:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ennek több oka is van:

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

 

Nos, páros küzdelmek során – bár a tanítvány nunchakuja sokszor 10-12 centiméterrel hosszabb-, nem nehéz kitalálni a végeredményeket. A néhány centiméteres hossznövekedés abszolút nem számít, helyette a gyors fegyverkezeléssel párosult ravaszság, azaz cselezési stratégiák, valamint a pontosság az egyedüli  sikertényezők.
 

Az alaptartás hátrányai azonban sokfélék:

Ez a momentum tökéletesen ellentétes a Pénzes-féle Nunchakuiskola egyik fontos, több helyen is hirdetett alapkoncepciójával: