A nunchaku karbantartása

 

Nem mondhatom, hogy a nunchaku olyan túlszofisztikált eszköz volna, amely folyamatos karbantartást igényel. Hiszen alapjában véve egy olcsó és könnyen beszerezhető, ezért könnyen pótolható fegyverről beszélünk. A folyamatos gyakorlás egyébként le fogja amortizálni a legjobb minőségű nunchakut is (más kérdés, hogy mennyi idő alatt), de talán itt érdemes felhívni a figyelmet néhány olyan trükkre, amely kissé megnövelheti kedvenc nunchakunk élettartamát.

 

Elöljáróban jelzem, hogy ebben a fejezetben csakis csapágyas harci nunchakukkal foglalkozunk. A köteles nunchakuk kötélkötései a használat során előbb-utóbb szétfoszlanak; ez ellen a tudomány jelenlegi állása szerint sokat nemigen lehet tenni: a fegyvert újra kell kötelezni vagy újat kell vásárolni.

 

Új fejlemény: esetleg megtanulhatjuk a nunchaku-huzagolást saját kezűleg és ha kevlárkötelet használunk, akkor nem fog szétfoszlani.

 

További minőségi különbségeket kell tennünk különböző nemzetiségű gyártók termékei között. Az az igazság, hogy amióta megtaláltam saját (hazai) nunchakugyártómat, aki jóval magasabb minőségben és egészen más, jobban átgondolt szerkezeti elemekből építi fel fegyvereit, valójában nincsenek karbantartási problémáim. A viszonylag drága, de minőségi termék tehát behozza az árát, már úgy is, hogy nem kell újat rendelni 2-3 havonta.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Ebből következően az alábbi javaslatok a taiwani vagy távol-keleti gyártók termékeire érvényesek.

 

A csapágyas harci nunchakuk leggyengébb pontja maga a csapágyak köre, amely a lánc és a lezáró hüvely közti körkörös találkozási pont.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ez a forgatás során könnyen koszolódik és ha a keletkezett kosz már túl nagy, akkor eltömítheti a járatot és roncsolja a csapágyat, ezáltal pedig szét fog esni az egész csapágyazás. A megoldás, hogy néhány óra használat után erőteljes mozdulattal tiszítsuk meg a csapágyjáratot...

 

 

...majd (finomított) műszerolajjal olajozzuk be a csapágyakat.

 

Ennek a csapágyas harci nunchakufajtának van egy másik gyenge pontja is, ez pedig a rögzítés.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

A furatban egy hosszanti, 2 oldalt beszegecselt pöcök van, amely stabil keresztbeállással a vasat rögzíti a fához. Ez azonban 1 idő után hajlamos kimozdulni a furatból, amely egyrészt szét fogja vágni kezünket, másrészt előbb-utóbb szétesik az egész. A megoldás, hogy a legelső használat előtt nagyon alaposan beragasztjuk pillanatragasztóval nemcsak a furat 2 oldalát, hanem a ragasztót a furat mélyébe folyatva az egész rögzítést. A ragasztást a furat körül körkörösen a fenti képen jól megfigyelhetjük.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

A nunchaku talán legnagyobb ellensége a víz, közvetetten a magas páratartalom. Hatására a fa megduzzadhat, majd száradáskor szétrepedezhet, a fém alkatrészek pedig rozsdásodhatnak.

 

Ilyen jellegű hibát én már követtem el egyik nunchakummal, amikor is magas páratartalmú helyiségben hagytam hosszú időre. Szerencsére a fát nem érte maradandó károsodás, azonban a fémalkatrészek nagyon berozsdásodtak. A megoldás enyhe rozsdamaró használata volt, amely nagyon korrekten távolította el, egyúttal tisztította meg a fém alkatrészeket:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu