Törvények, jogszabályok

Bevezetés

 

Bevezetés - Amikor a rémálom valóra válik

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés - Amikor a rémálom valóra válik

 

Nem szokásom, de a téma komolysága miatt tegezésre váltok, ilyen direkt módon szólítva meg a Tisztelt Olvasót, hogy a lehető legkomolyabban vegye az alább leírtakat.

 

Tételezzük fel a második legrosszabbat, miszerint megtámadnak Téged az utcán, Te pedig az edzésen tanultak szerint védekezel, aminek következményeképpen a támadó meghal (az első legrosszabb, hogy Te halsz meg). Ekkor tehát az Általad az edzésen megtanult technika szó szerint halálos pontossággal működött, ebben még nincs semmi különös.

 

Nézzük meg a lehetséges következményeket, amelyek...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

...nemhogy távol állnak a valóságtól, hanem mindegyik már többszörösen fordult elő ilyen esetekben!

 

1.

A támadó családja Neked esik, hogy az elhalálozott mégsem volt annyira rossz fiú, hiszen eltartotta a családját és beperel Téged a kiesett bevételért. Ezt főként a bűnözőanyukák teszik előszeretettel. Fenyegetnek, lejáratnak, pszichésen terrorizálnak Téged és családodat. Felmerülhet a megtorlás lehetősége is.

A támadó ügyvédje megpróbál Téged mindenáron befeketíteni, a hazugságoktól sem riadva vissza. Talán az első svédcsavar az lesz, hogy azt állítja: Te kezdted a balhét.

 

2.

A tanúk vagy nem emlékeznek vagy össze-vissza beszélnek, azaz a bizonyításkor lényegében magadra maradsz.

 

3.

A bíró meg fogja kérdezni: mit tettél annak érdekében, hogy a támadásból sérülésmentesen keveredj ki? Más szóval: meg kell indokolnod a halálos erő alkalmazását. Ha sikerül Rád bizonyítani, hogy a halálos erő alkalmazása nem volt indokolt, akkor készülj a szigorúbb ítéletre, mert Neked tudnod kellett volna a különbségeket, elvégre Te vagy a harcművész.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Itt jegyezzük meg, hogy az új, 2013 utáni BTK szerint már nem vagy köteles megindokolni a halálos erő alkalmazását, azaz a törvény a támadás összes lehetséges következményét magára a támadóra hárítja. Ez azonban meglehetősen új szempont, amelyre sok bíróság még nincs felkészülve.

 

Így történhetett az, hogy egy halálos sérüléssel járó önvédelmi helyzetben 2, gyökeresen különböző ítélet született:

4.

Ha a bíró szociálisan túlérzékeny a szubkulturális néprétegek felé, azaz javíthatatlanul romantikus, akkor Veled akar majd példát statuálni. Ebben az esetben a nép egyszerű, szegény fia csak megtévedt, megélhetési betyár, aki kenyeret próbált szerezni családjának, Te pedig az elnyomó társadalom fasiszta képviselője vagy, aki azonnal halálos erőt alkalmazott kis kenyérhéj miatt. (Ehhez hasonló már Magyarországon is megtörtént. Egy 3 halálos áldozattal járó diszkóbalesetben azt is elítélték 3 évre, aki bérelte a helyiséget, de aztán lepapírozva továbbadta a bérleti jogot egy másik társaságnak. A baleset idején ott sem volt, a bulit nem ő szervezte. Az ítélet mögött egyértelműen példastatuálás és nem kevés politikai haszonlesés is működött.)

 

Utógondolat

A fentieket lehet még tovább cifrázni (amelyet nem én, hanem maga a valóság tesz meg), de a körülmények és a jól előkészített hazugságok esetén könnyen évekre börtönben találhatod magadat. A fenti történetben nem említettem meg poszttraumatikus élményeidet, amelyek legalább olyan fájdalmasak lehetnek, mint maga a támadás.

 

Amikor a bíró mérlegel, először megnézi a cselekményért járó büntetési tételt, majd a tárgyalás során (remélhetőleg igazságosan) feltárja az ügy összes részletét. Ez az aktus valójában hasonló a recept alapján dolgozó szakácshoz. Ezt csak azért emeltem ki külön, mert senki se tévessze össze az írott receptet az elkészült étellel. A törvény csak recept és nem robot kotyvaszt belőle ítéletet, hanem a körülményeket mérlegelő ember. A probléma az, hogy a körülmények minden egyes eleme, azaz maga az igazság csak ritkán bizonyítható perdöntően, ezáltal azonban maga az igazság válik relatívvá. (Ettől persze az igazság nem válik relatívvá, de az állítása már igen, következésképp már nem bizonyítható.) Ne felejtsük el tehát az alábbi mondást (egy bíró szájából), mert pontosan erre vonatkozik:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

"Az igazság éppúgy nyitva áll mindenki előtt, mint a Ritz Hotel."

 

Kapcsolódó fejezetek