A harc filozófiája

A nunchaku harci hatásfoka

 

Először definiáljuk a harc fogalmát.

A harc akaratérvényesítés és az akaratérvényesítés harc, mivel senki sem szereti önként feladni megszerzett egzisztenciális (azaz anyagi) vagy szellemi javait. Akaratot érdekeink szerint többféle formában tudunk érvényesíteni, a legtöbbjük békés megoldás (rábeszélés, megfizetés, ellenszolgáltatás, stb.). Látszólag mindennek semmi köze a harchoz, ám a kiharcolni ige és ennek módosulatai nemcsak fizikai harcot jelentenek, hanem életünkhöz köthető, egzisztenciális harcokat is. Itt és most egy harcművészeti honlapon kizárólag a fizikai harccal fogunk foglalkozni, amelyet nevezhetünk erőszaknak is.


Az erőszak során az akarat olyan módon van a másik emberre ráerőltetve, hogy az fájdalmat vagy szenvedést okozzon (például nemi erőszak), sőt, ha az áldozat fizikai jelenléte útban van, akkor el is legyen pusztítva (például rablógyilkosság).

 

Az erőszak pszichikai megnyilvánulása az agresszió. Az agresszív ember kötekedő, veszekedő alkat, amely magatartásforma tökéletesen megfelel a fenti leírásnak: valójában a hatalmát, az akaratát igyekszik gyakorolni a többiek felett. Ennek során gyakran végső eszközként nem riad vissza az erőszak alkalmazásától sem. Nevezzük ezt az attitűdöt a továbbiakban egyszerűen támadásnak, hiszen valójában az is; ilyen helyzetekben nekünk védekeznünk kell, ha életben akarunk maradni.

A fizikai harcnak (támadásnak) többféle attribútuma van:

Még egyszer, a támadás 3 fő attribútuma:

Mindez azért lényeges, mert a 3 fő jellemző arányainak átlagából áll össze egy adott fegyver harci hatásfoka. Egy példát már említettünk: az atombombát, amely ugyan a lehető legpusztítóbb, ám ekkora pusztítóerőre a legtöbb támadónak nincs szüksége (vagy más okból nem meri bevetni). A 3 fő attribútum ugyanakkor azt is megmutatja, hogy miért hatékonyabbak a lőfegyverek a hagyományos fegyvereknél: egyrészt a szupergyors lőszerre lehetetlen éppolyan gyorsan reagálni, másrészről ez a szupergyorsaság rendkívül nagy pusztítóerőt is hordoz magában.

Itt érkeztünk el a hagyományos fegyverekhez, pusztán azért, hogy néhány kiragadott példával összehasonlítva megbecsüljük a nunchaku harci hatásfokát.


Minden olyan fegyver hatékonyabb a nunchakunál, amelyik gyorsabb nála és bár a nunchaku is gyorsnak számító kézi fegyver, ám a legtöbb hajítófegyver még inkább az. A 2 legismertebb közülük az íj és a nyíl, továbbá itt érdemes még megemlíteni a dobócsillagokat, és dobótőröket. Véleményem szerint az előbbiek bár lövedékükben és kezelésükben lassabbak a lőfegyvereknél, ám gyorsaságuk mégis az emberi reakcióidő felett van. Egy utcai támadást azonban ritkán kiviteleznek hajítófegyverrel, mert a legtöbb támadó nem gyilkolni, hanem csak rabolni akar. Ezért sokkal általánosabb a hagyományos kézi fegyverek használata, a legismertebbek közülük a kés, a vipera, a tomfa és valójában minden olyan tárgy, amely fegyverként felhasználható (például utcán heverő vasdarab, kocsi hátsójába tett baseball-ütő, fejsze, stb.). Nem számítva a nagy sebességgel eldobott kést (amelyet legtöbbször nem szoktak ilyen módon használni, mert viselője agyatlan és sajnálja az időt a gyakorlásra), az említett fegyverek között a nunchaku a leggyorsabb. S bár a pusztítás fokában a kés hatékonyabb, ám nagy hátránya egyrészt, hogy nincs önálló lendülete (azaz a kés sebessége a kar sebességéhez kénytelen igazodni), másrészről pedig a nunchakunál lényegesen rövidebb fegyver, így az önálló lendülettel rendelkező nunchaku folyamatosan pörgetve biztos védelmet ad a fenti fegyverekkel szemben. Ebből természetesen az is következik, hogy a katana vagy a hozzá hasonló kardok pusztán azért hatékonyabbak a nunchakunál, mert hosszú és éles vágóélük van, amely ráadásul hosszabb is a nunchakunál. Ám éppen emiatt egy bokken (fából készült katana-utánzat) vagy ehhez hasonló hosszúságú bot már nem fogja elérni a nunchaku harci hatékonyságát. Persze az is igaz, hogy minél egyszerűbb egy fegyver, annál inkább számít a fegyverkezelő ügyessége, amely tényező tehát jelentős mértékben képes befolyásolni egy fegyver harci hatásfokát. Ez azt jelenti, hogy a támadás 3 fő attribútuma hagyományos fegyverek esetében további 1 attribútummal bővül, ez pedig a fegyverkezelő ügyessége.

 

Nem számítva a legutóbbi jellemzőt, a 3 fő attribútum sajátosságai kiválóan modellezik a pusztakezes harc sajátosságait is. Tehát: