A harcművészetekről általában

 

A harcművészetekről lehet értekezni filozofikusan és egyszerű gondolatokkal. Az előbbit a nagyobbrészt keleti gyökerű harcművészetek már kimerítő terjedelemben megtették, azonban mivel ez a megközelítés sokszor erőteljes vallási irányvonalakat is tartalmaz (gondoljunk csak a csan-, illetve zen-buddhizmus harcművészetekbe beépült tanaira), így sok érdeklődő számára visszatetszést okozhat. Másrészről a nehézkes, filozofikus hangvétel -bár tartalmilag mélységesen igaz lehet-, mégis sokszor érthetetlen az átlagos olvasónak. (Ilyen például a Bruce Lee által több riportban is hangoztatott üresség-tan (The Void), amely a buddhizmus mahayana ágának egyik központi gondolata.)

 

Én a filozofikus megközelítések közül csupán egyet szeretnék megemlíteni, amely talán a legtöbbet hangoztatott: eszerint a harcművészetek egyfajta önkifejezési formák. Hát persze, amint egy egyszerű ruha is már önmagunkat tükrözi vagy egy festmény vagy egy zenei improvizáció. A harcművészetek filozófiája tehát sokszor csak királyi köntösbe bújtatott közhelypufogtatás.

 

Zárjuk is le ezt az üres tűzijátékot és próbáljuk meg a túlontúl emelkedett gondolatokat hétköznapi szintre lefordítani.

 

Sokan látnak a harcművészetekben valamilyen latens, lappangó agressziót (főként azok, akikben egyébként is sok félelem gyűlt össze az élet dolgai iránt, azaz valójában neurotikusak). Igazuk van és nincs is.

 

A harcművészetek alapja valóban maga a harc, még pedig a túlélésért. Ezt évezredekig senki nem vonta kétségbe, másként tévedésébe hamar belehalhatott. Ám még a közvetlen életveszély ellenére sem vált mindenki harcossá. El kell ismernünk, hogy vannak, akik harcosnak születnek és vannak, akik nem. Ráadásként a harcosok előbb-utóbb gyakorolni fognak, még pedig rendszeresen. Ha pedig így tesznek, gyakorlottak lesznek benne. Ez a harcművészetek úgymond gyakorlati alapja. Természetesen maguknak a harcosoknak is feltűnt, hogy a rengeteg gyakorlással remek gyilkológépekké váltak. Rendben, de mi történt ezután? Egyértelműen végtelen katonai hódítás következett Nagy Sándor-, Dzsingisz kán-, és Napóleon-módra. Nekik tehát nem voltak erkölcsi gátjaik harci tehetségük kibontakoztatására.

 

Mindemellett azonban már viszonylag korán kialakult a harcosok némelyik csoportjában egy furcsa belső önkorlátozás, amely (valljuk be: kezdetben brutális megnyilvánulásokkal párhuzamosan) mégis néha az etikát helyezte előtérbe a nyers harci tudással szemben. Ennek legmagasabb szintű megnyilvánulása a  japán szamuráj-etika...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

 

...vagy kínai oldalon minden kungfu alapja, a szerzetesi harcművészet.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ezek a harcosok a maguk idejében földrészek urai lehettek volna, ám erről mégis lemondtak. Honnan jött ez az önkorlátozás?

A vallás végképp áttranszformálta a „klasszikus” gyilkológépezetet; voltaképpen filozófiailag nézve minden dologról az ellenkezője került bizonyításra. Nézzük a fő filozófiai vonalakat (amelyekkel én egyébként mélységesen egyetértek):

Ma már a legtöbb komolyabb harcművészeti rendszer etikai alapokon áll és erre folyamatosan ügyel (például olyan módon, hogy előbb-utóbb kizárja maga közül a gyilkológépeket); természetesen így fog tenni a Nunchakuiskola is: bár nem tervez foglalkozni a vallási vonatkozásokkal, de kiindulópontja lényegében szintén etikai lesz.

 

Mit is fog jelenteni ez a gyakorlatban?