A harci mátrix


Bevezetés

Általános katalógus

Egyéni katalógus

2 fegyveres egyéni katalógus

 

Bevezetés

 

A hangzatos cím mögött egy szerintem jó ötlet áll, amely hatékonyan segíthet minket az összes katalogizált utcai fegyver szisztematikus kigyakorlásában. A mátrix elnevezés tulajdonképpen egy egyszerű táblázatot takar...

 

       
       
       
       

 

...amelybe bevezetjük összes katalogizált utcai fegyverünket, még pedig elnevezésük szerint az oszlopban és sorban ugyanabban a sorrendben. Ha így teszünk és mondjuk lesz 10 utcai fegyvertípusunk, akkor egy 10 x 10-es táblázatot kapunk, amely 100 gyakorlási lehetőséget (valamint a táblázat használatával egy teljes lefedettségű gyakorlási katalógust) biztosít. Mielőtt mindezt megmutatnánk, nézzük meg a katalógusra érdemes fegyverarzenálunkat!
 

Általános katalógus

 

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy az utcai fegyvertípusokat az 1. táblázatban általánosítjuk, tehát az azonos fegyvertípus különböző változatait fogalmilag egyesítjük, például:

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

 

Erre azért van szükség, mert szakmai véleményem szerint nincs lényeges különbség egy pillangókés vagy egy túlélőkés elleni harcban.

 

Ha az utcai fegyverben általánosítás történik, akkor annak okát megmagyarázzuk, illetve egyébként is minden fegyverhez adunk rövid leírást. Ugyanakkor a mátrixba bevesszük a pusztakezes küzdelmet is, amely nyilvánvalóan magába foglal lábtechnikákat is; ezt láb + kéz elnevezéssel illetjük.

A katalogizálás során nem foglalkozunk a hajítható utcai fegyverekkel (shuriken, csúzli, nyíl, parittya, dobókés). Míg egy katanát nem szoktak harc közben eldobni, addig például a dobókés egy külön, már dedikáltan hajításra kialakított fegyver. Jegyezzük meg, hogy akinél van ilyen, az használni is tudja, ezért ebben a pillanatban az utcai harc során egy új, rendkívül veszélyes viszonyrendszer keletkezik. Megtörtént, hogy egyik tanítványommal hagyományos kés-kés küzdelmet gyakoroltam és egyszercsak hozzávágtam gyakorló késemet. Nálam a késhajítás nincs kigyakorolva, de a fegyver gond nélkül elérte a tanítvány testét, sőt, a hirtelen mozdulaton annyira megdöbbent, hogy néhány másodpercre le is merevedett. Eme viszonyrendszer újszerűsége miatt a hajítható utcai fegyverek inkább a lőfegyver elleni küzdelmek kategóriájába sorolandók.

Láb + kéz
Klasszikus pusztakezes és lábas technikai arzenál.

Kés
Rövid, vagy középhosszú szúróeszköz (pillangókés, túlélőkés, bicska, stb.). Legtöbbször szúrnak vagy szúrkálnak vele, néha lágyrészeket vághatnak is.

További késszerű szúróeszközök:

Vigyázat, ezen fegyverek legtöbbje hajítható is!

Karambit
Hasonló a késhez, de egészen másként kell megfogni és kezelni, ezért nagyobbrészt vágásra használható, de rövid, szúrt seb ejtésére is alkalmas.

Nunchaku
Ezt a fegyvert jól ismerjük.

Buzogány
Ezalatt nem a középkori fegyvert értem, hanem a róla elnevezett modern kori, utcai megfelelőjét: középhosszú zokniba tett kemény tárgy (kő, lakat, stb.). Tipikus börtönfegyver és használata -hisszük, nem hisszük-, sok vonatkozásban hasonlít a nunchakuhoz, ezért meglepően hatékony tud lenni.

Buzogányhoz hasonló utcai fegyverek:

Rövid bot
Mérete nem hosszabb használójának alkarhosszánál. Alapvetően ütésre használt fegyver, de vele lágy részek (például nyak) szúró, bökő mozdulattal is támadhatók. További rövid botszerű eszközök:

Középhosszú bot
Mérete nagyjából 80-100 centiméter között váltakozhat. Alapvetően ütésre használt fegyver, de vele lágy részek (például nyak) szúró, bökő mozdulattal is támadhatók. Talán a legtipikusabb ilyen fegyver a road rage-helyzetekben előszeretettel használt baseball ütő.

További rövid botszerű eszközök:

Hosszú bot
Mérete több mint 100 centiméter. Alapvetően ütésre használt fegyver, de vele lágy részek (például nyak) szúró, bökő mozdulattal is támadhatók.

További hosszú botszerű eszközök:

Itt NEM katalogizált a szúrásra-ütésre alkalmas lándzsa, mert nehézkes szállítása miatt nem szokott utcai harcok során előfordulni. Viszont egy hosszú bot viszonylag könnyen előkerülhet egy autó platójáról (amint láttam több videóban is).

Fejsze
Ez a fegyver abban különbözik a rövid bottól, hogy bár szintén ütésre szolgál, ám rendelkezik egy legtöbbször fémből készült éllel, amivel nagyon könnyen halálos sebesülést lehet okozni, ellentétben a rövid bottal, amely legtöbbször első ütésében túlélhető. Ezen kiemelt veszélyessége miatt tettem külön kategóriába.

További fejszeszerű eszközök:

Vigyázat, ezek a fegyverek hajíthatók is!

Rövid kard
Vágásra-szúrásra alkalmas fegyver. Legrövidebb változata a latin-amerikai országokban nagyon népszerű machete, a fegyvertípus leghosszabb, de még 1 kézzel kezelhető változata pedig a ninja-kard és a szamurájok félhosszú kardja, a wakizashi. Talán utóbbi tulajdonsága különbözteti meg leginkább a következő fegyvertípustól, a hosszú kardtól: a kard viszonylagos rövidsége miatt nem annyira nehéz, azaz 1 kézzel is kezelhető. További, rövid kardszerű eszközök:

Vigyázat, ezek a fegyverek hajíthatók is!

Hosszú kard
Vágásra-szúrásra alkalmas fegyver. Hossza miatt sokszor kezeléséhez 2 kéz szükséges (katana). A katana nem tűnik tipikus utcai fegyvernek, de hisszük, nem hisszük, nagyon sokszor előkerül főleg road rage-helyzetben (én 3 ilyen videót láttam +1 magyar videót, amelyben az ember katanával támadja meg a haragosát és le is sújt vele). További, hosszú kardszerű eszközök:

szablya

Mindezek után nézzük meg táblázatunkat:
 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Harci mátrix
 

Egyéni katalógus

 

A fenti katalogizálás bár pontos, de több vonatkozásban is túl általános. Én például szívesen kipróbálnám a tonfa-vipera küzdelmet annak ellenére, hogy mindketten a fenti táblázatban egységesen rövid bot néven találhatók. A megoldás, hogy gyártunk egy olyan egyéni táblázatot is, amelybe az általunk fontosnak ítélt, konkrét fegyvereket vesszük be.

 

Pénzes-féle Nunchakuiskola - Fontos!

 

A másik, ezzel kapcsolatos, szinte mindent elsöprő érv, hogy nem mindegyik utcai fegyvertípusnak van gyakorló változata. Amelyiknek nincs, azt egyszerűen nem tudjuk sérülések nélkül gyakorolni. Természetesen ilyen esetekben találhatunk vagy készíthetünk a fegyverhez hasonló gyakorló eszközöket.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Harci mátrix


Magyarázat az egyéni katalógushoz


Buzogány – nem a középkori, hanem a modern változat: hosszú zokniba tett kemény tárgy.


Rövid bot – például vipera, de ide sorolható a már középhosszú eskrima bot is, mert kezelésük lényegében hasonló, sőt, a nunchaku szárainál összefogva is ide tartozik. Szétesett gyakorló nunchakuk egyik szára kiváló rövid bot gyakorló eszköz lehet.


Tonfa – létezik párnázott, gyakorló változata is, de megfelelő védőöltözetben (MMA-kesztyű, teljes arcot befedő sisak, fogvédő) gyakorolható harci változatával is. Ebben az esetben az egyetlen biztonsági szabály, hogy nem szabad szúrni vele!


Baseball ütő – létezik párnázott, gyakorló változata is.


Bokken és bokken (katana) – a bokken alapvetően fából vagy kemény műanyagból készült gyakorló katana, tehát elsősorban vívás gyakorlására használatos, ám értelmezhető egyszerű botként is. Ekkor nem 2 kezes katanafogással markoljuk meg, hanem akár 1 kézzel és botként küzdünk vele.


Bo – a hagyományos kínai hosszú bot gyakorolható harci, fából készül változatával is. Ebben az esetben az egyetlen biztonsági szabály, hogy nem szabad szúrni vele! Majd tapasztaljuk, hogy milyen könnyen elvehető.


Balta – létezik műanyagból készült, gyakorló változata is.


Machete – bármilyen párnázott, vele nagyjából azonos hosszú gyakorló bot képes modellezni ezen fegyver dinamikáját.


Ninja kard - létezik fából vagy kemény műanyagból készült gyakorló változata is.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti katalógus az én választásaim eredménye. Az alapelveket megértve mindenki összeállíthatja saját egyéni katalógusát.

 

2 fegyveres egyéni katalógus

 

Kis szakmai tapasztalattal rádöbbenhetünk, hogy milyen más 2, mint 1 fegyver ellen küzdeni. Ennek talán legtipikusabb esete a Fülöp-szigetekről származó Eskrima nevű harci rendszer, amelyben található egy nagyon kidolgozott technikai és küzdelmi arzenál 2 db, folyamatosan használt, középhosszú botra. A magam részéről nem ijedek meg egybotos támadástól, ám akinél 2 darab van, az nagy valószínűséggel már multidimenzionálisan is képes használni (azaz a 2 botot egymástól függetlenül vezetni), amely konkrét harci helyzetben sokkal veszélyesebb egyetlen fegyvernél. Számba kell tehát vennünk azt is, hogy nem 1, hanem 2 fegyvert használunk egyszerre, sőt ez szintén kigyakorolható. Az új, 2 fegyveres egyéni katalógusunk tehát nagyjából kétszer annyi gyakorlási lehetőséget fog tartalmazni. Valójában nem mindegyik fegyvert érdemes duplázva kigyakorolnunk; szakmai véleményem szerint a következő fegyvereket nem:

A katalógusban a fegyvereket számozni fogjuk, mert a katalógusok így is elég szélesek és nem férnek be a fejezet informatikai keretrendszerébe. A fegyverek magyarázatai az előbbi részben olvashatók (Magyarázat az egyéni katalógushoz).

 1. Láb + kéz

 2. Kés

 3. Karambit

 4. Nunchaku

 5. Buzogány

 6. Rövid bot

 7. Tonfa

 8. Baseball ütő

 9. Bokken

 10. Bokken (katana)

 11. Bo

 12. Balta

 13. Machete

 14. Ninja kard

 15. 2 kés

 16. 2 karambit

 17. 2 nunchaku

 18. 2 buzogány

 19. 2 rövid bot

 20. 2 baseball ütő

 21. 2 bokken

 22. 2 bokken (katana)

 23. 2 balta

 24. 2 machete

 25. 2 ninja kard

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Harci mátrix

 

Kis matematika: táblázatunk 25 x 25 cella nagyságú, ami 625 különböző gyakorlási lehetőséget reprezentál.