Freestyle-kombinációk

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A freestyle-kombináció azt jelenti, hogy a megtanult technikai alapelemeket hosszabb és bonyolultabb sorozattá kötjük össze. Ezek jellegük szerint lehetnek:

A kötött kombináció azt jelenti, hogy azt előzetesen teljes egészében kitaláljuk és pontosan a kitaláltak szerint valósítjuk meg. Nyilvánvalóan ez a legnehezebben kigyakorolható kombinációs forma.

 

A félig kötött kombináció azt jelenti, hogy előzetesen csak a legnehezebb és leglátványosabb technikai alapelemek sorrendjét tervezzük meg és a köztük lévő, kisebb fontosságú részeket improvizatívan töltjük ki.

 

A kötetlen (improvizatív) kombináció azt jelenti, hogy nincs semmilyen előzetes tervezés, a technikákat rögtönözve variáljuk egymással.

 

A magam részéről az utóbbi 2 kombinációs formát preferálom; a teljesen kötött gyakorlási lehetőségtől egyenesen irtózom, több okból is:

Nekem leginkább a félig kötött kombináció vált be, mert úgy látom, hogy egy kombináció felépítésénél majdhogynem kizárólag a legnehezebb technikák számítanak és a többi csak rávezető (valójában lendületadó és átvezető) töltelék.

 

A félig kötött kombináció másik előnye, hogy a nunchaku vezetése során néha hirtelen megváltoznak a dinamikai viszonyok és azt rögtön korrigálni kell. Például ha kelleténél kicsit lassabban vezetjük a technikába a fegyvert, azonnal érezni fogjuk, hogy a technika ezzel a lendülettel már nem működőképes. Ekkor el kell vezetni másfelé a nunchakut, hogy újabb, immáron nagyobb lendületet adjunk neki.

 

Az alábbi videókban vegyesen lesz tanulmányozható kötött és félig kötött kombináció. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Például a kötött kombinációs töredékeket LEGO-szerűen összefűzhetjük egy nagyobb, hosszabb kombinációba és ekkor nem is kell túl sok improvizációt alkalmaznunk.

 

Kapcsolódó fejezetek