Fordulások

 

Aki volt már harci helyzetben, az tudja, hogy az első legveszélyesebb pont az előttünk található ellenség, ám a második a hátunk mögött lévő, nem belátható terület. Pontosan erre utalt a frontról érkezett Őrnagy úr a Tóték-ban, Örkény híres darabjában:

 

"Már az is elég, hogy a világ egyik része az ember háta mögött van."

 

Egyes Krav Maga-oktatók úgy tanítják, hogy mindig nézzünk a hátunk mögé, ez odáig is fajulhat, hogy a tanítvány szinte folyamatosan, minden egyes technika kivitelezése után hátranéz. Alapértelmezésben mi sem teszünk másképpen, csak kissé átalakítjuk:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

ha harc folyamán hátra kell fordulnunk, azt egyszerűen ütve tesszük meg. Ilyetén módon tehát a fordulás és azonnali ütés teljesen össze fog kapcsolódni.

 

Először tehát a fordulást és az ütést kell kigyakorolnunk, mindkét oldal felé. Gyakoroljuk ezt ki minél gyorsabb fordulásokkal, mindkét kézre (alább csak bal kéz). Forduláskor természetszerűleg a leghatékonyabb ütés a 6-12 vagy 12-6:

 

 

 

A fordulás közbeni fegyverkezelésnek léteznek alapszintű, lágyabb, freestyle-változatai is, ekkor a fordulással vagy a nunchaku szárának állása, vagy a forgási iránya változik meg.

 

Az 1. gyakorlat a következő: a nunchakut függőlegesen, 1 tengelyben pörgetjük előre, de a háta mögött ellépünk, ezáltal változtatva meg a szárállást. Gyakorláskor figyeljünk arra, hogy a fegyver 1 tengelyben maradjon és mi mozduljunk el mögötte:

 

 

Ezután ugyanezt a fordulásos technikát kell alkalmaznunk, amikor elkezdünk sétálni és a fegyverrel 180 fokban visszafordulunk, ekkor az irányváltások során a nunchakut mindig az ellenkező irányban kezdjük el forgatni:

 

 

Ha a fentiek jól mennek, megpróbálhatjuk a fordulást nagyobb pörgetési ívben, voltaképpen folyamatosan vezetett vízszintes nyolcasokkal (végtelenekkel) kivitelezni...

 

 

...illetve a fordulás a fenti videónál jóval dinamikusabban, átforgatásokkal is lehetséges, ekkor azonban vigyázzunk: ez a fajta fordulás már annyira dinamikus, hogy bele is szédülhetünk: