Feldobások

Alapgyakorlatok

 

Először azt kell kitapasztalnunk, hogy milyen dinamikai tulajdonság-változásokat okoz a feldobás. Ehhez kiváló alapgyakorlat-sorozat, ha meghatározott számú körökben dobáljuk fel a nunchakut, először 1 kézben, majd 2 kézben, amely utóbbi azt jelenti, hogy egyik kézből a másikba:

 

1/2 körös feldobás - 1 kéz

 

 

1/2 körös feldobás - 2 kéz

 

 

1 körös feldobás - 1 kéz

 

 

1 körös feldobás - 2 kéz

 

 

1+ 1/2 körös feldobás - 1 kéz

 

 

1+ 1/2 körös feldobás - 2 kéz

 

 

Érezhetjük, hogy valójában a legutóbbi, másfél körös feldobás sem könnyű feladat már, hiszen viszonylag sokat kell gyakorolnunk ahhoz, hogy másfél körös repülése után a nunchaku pontosan, csuklásmentesen érkezzen vissza kezünkbe.

 

A DI-átforgatást már jól ismerjük a Kézhát-átforgatások című fejezetből, ha nem, akkor az alábbi feldobás előtt alaposan ki kell gyakorolnunk, hiszen ez az átforgatás egyúttal egy jellegzetes feldobás-előmozdulat. A DI-átforgatás után egy pillanatra feldobom a nunchakut, ám 1 környi repülés után, szintén inverz-fogásban el is kapom:

 

Inverz-inverz feldobás

 

 

A gyakorlatot kissé nehezítjük olyan módon, hogy hagyjuk a fegyvert kissé tovább forogni a levegőben és másfél környi repülés után direktben kapjuk el:

 

Inverz-direkt feldobás

 

 

A gyakorlatot tovább bonyolítjuk: ekkor a nunchakut nem vezetjük el láb mellett, hanem azonnal továbbvezetjük egy újabb máskörös feldobásba:

 

Inverz-direkt feldobás azonnali továbbvezetéssel

 

 

A fenti gyakorlat kissé "kényelmesebb" változata, ez is másfél körös, de 2 kezes és oldalelvezetéses:

 

2 kezes, másfél körös, inverz-direkt feldobás

 

 

Ezután kigyakorolhatjuk a nunchaku hátul történő, dobásos átvezetését. Az alábbi 2 videóban már ötvözöm ezt egyéb technikákkal:

 

Átdobás hátul egyéb technikákkal

 

 

 

 

Érdekes lehetőség a nunchaku test melletti, közvetlen 1 körös feldobása. Ekkor a fegyvert egyszerűen, direkt-fogással előre dobjuk meg, de jól megpörgetve, amely által nem repül el mellőlünk, így nekünk "csak" ezt a pörgést kell elkapnunk egy szintén direkt-fogással:

 

Gyors, 1 körös feldobás test mellett

 

 

Aki a fentieket kigyakorolta, azt már nem igazán érheti meglepetés a feldobásokkal kapcsolatban. Próbáljuk meg kialakítani saját feldobásos repertoárunkat, kísérletezzünk új lehetőségekkel, tágítsuk technikai tudásunk határait.