Feldobások

Bevezetés

 

A feldobások fő és csakis rá jellemző jellegzetessége, hogy 1 pillanatra megszűnik a fizikai kapcsolat a kéz és a nunchaku között. Hiszen mondhatnánk, hogy az átvezetések 1 speciális fajtája, bár feldobást lehetséges kivitelezni 1 kézzel is, sőt azt is mondhatnánk, hogy 1 speciális átforgatás, noha feldobás és átforgatás nem mindig járnak együtt (bár valljuk be, hogy ez igen kényszeredett feldobást eredményez).

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Gondolj bele!

 

A fő és úgy tűnik az egyetlen jellemző tehát, hogy elkapása előtt a nunchaku néhány pillanatig a levegőben és mindentől függetlenül tartózkodik.

 

A feldobások jellegük szerint ezerfélék lehetnek, azaz rendkívül sokféleképpen tudjuk a feldobásokat kivitelezni. Ez szinte lehetetlenné teszi a pontos katalogizálást és csak néhány megszívlelendő szempontunk marad:

  1. minél magasabbra dobjuk a nunchakut, annál bizonytalanabb a visszaérkezése,

  2. minél többet forog a levegőben (azaz minél nagyobb erővel lendítjük meg), annál nehezebb az elkapása,

  3. azonban az is igaz, hogy túl gyenge feldobás szintén instabilitást okoz, amely nunchaku a levegőben való ide-oda csuklásában jelentkezik.

További szempontok a feldobás során:

  1. merre pörög a nunchaku - a feldobás irányával megegyezően, a feldobás irányával ellentétesen (érdekes tény, hogy a legtöbb feldobás -jellegéből adódóan-, visszafelé, tehát ellentétesen pörög),

  2. történik-e kézváltás - az összes variációs lehetőség 4, mert: BB-BJ-JB-JJ,

  3. mennyi fordulatot tesz meg a levegőben - a minimum: félkör, maximum (elméletileg) nincs,

  4. hol és hogyan történik a feldobás - test előtt, test mögött, fej felett, test bal oldalán, test jobb oldalán, hátulról előre, elölről hátra.

Az alábbi 2 videóban néhány jellegzetes, mások által is sokat használt feldobást mutatok meg:

 

 

 

A cél a saját feldobásos repertoár kialakítása. Ehhez segítséget nyújthat néhány bevezető és rávezető feldobásos gyakorlat a következő fejezetben.