Az átforgatások

Ujj-átforgatások

 

Mutatóujj - önálló lendület

 

A vett lendületű ujjas átforgatástól abban különbözik, hogy míg az átforgatáshoz szükséges energia első része előzetes meglendítés erejéből származik, ezzel azonban beindítható egy szinte végtelen folyamat, amely során önálló lendülettel pörgetjük tovább a nunchakut.

 

Az általam egyik legnehezebben elsajátítható nunchaku-technikának minősített ujj-átforgatás során a fegyvert valamelyik dedikált ujjunkkal folyamatos pörgetjük. Mivel a pörgetéshez szükséges energiát az ujjunk adja, ezt önálló lendületű ujj-átforgatásnak neveztem el.

 

Szerintem az egyik legnehezebben elsajátítható nunchaku-technika, nagyon sokat kell gyakorolni, amíg rá nem érzünk a belső körös pörgetés igen kényes dinamikai egyensúlyára. Ez egy idő után menni fog, ezután pedig már "csak" a forgatási időt kell meghosszabítanunk.

 

Az alábbi 2 videó keletkezése között nagyjából 1 év telt el, amely alatt rengeteget gyakoroltam a technikát. A lenti videó már kb. 1/2 percnyi, 20-30 ciklusos, folyamatos forgatást tartalmaz:

 

 

 

Természetesen arra is van lehetőségünk, hogy önálló lendületű, de rövidebb átforgatás-sorozatokat gyakoroljunk vagy építsünk be a freestyle-formába:

 

 

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a technika gyakorlófegyvere kizárólag a köteles nunchaku:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Láncos nunchaku esetében...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

...folyamatos ujjforgatásnál a rugalmatlan láncszemek olyan mozgásfluktuációt okoznak, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a folyamatos ujjforgatást; legalábbis én ezt tapasztaltam. Ha esetleg valakinek más véleménye van erről a jelenségről, kérem, hogy írja meg nekem: info@nunchaku-nunchakuiskola.hu.