Az átforgatások

Ujj-átforgatások

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

Az ujj-átforgatások legfontosabb tulajdonsága, hogy a nunchaku átforgása nem a kézháton, de nem is hüvelykujj irányába, hanem valamelyik kiválasztott ujj körül történik és eközben az ujj valamilyen módon még szabályozza, sőt további energiákat is kölcsönözhet a fegyver átforgatásához. Nem számítva a folyamatos kézhát-, és visszforgatást, az ujj-átforgatások legtöbbször többkörös átforgatási lehetőséget biztosítanak, azonban ennek stabilitási ára van, hiszen jóval instabilabbak a biztos kézhát-, és visszforgatásoknál. Talán nem véletlen, hogy nunchaku freestyle-gálákon a versenyzők részéről nem igazán látható ujj-átforgatásos technika; legtöbbször csak "klasszikus" kézhát-, és visszforgatásos technikák vannak felgyorsítva.

 

Az ujj-átforgatásoknak többféle katalógusszempontja lehetséges:

1 kezes - 2 kezes

Az 1 kezes ujj-átforgatás során csak az egyik kezünk dolgozik, de általában több mint 1 körös átforgatásokra van lehetőségünk, ettől a technika már kifejezetten nehéz gyakorlattá válik. A technika fő jellegzetessége, hogy a nunchaku lánca vagy zsinórja valamelyik ujj körül forog néhány kört. Egyeseknél ez a hüvelykujj körül történik; én először a mutatóujjam körül gyakoroltam ki, majd később vettem hozzá a hüvelykujjas technikát.

2 kezes ujj-átforgatás során (mandala) mindkét kezünk valamelyik ujja együttesen hozza mozgásba a fegyvert.

 

Vett lendületű - önálló lendületű

Az ujj-átforgatások további jellegzetessége, hogy az átforgatáshoz szükséges energia 2 különböző helyről származhat:

Mutatóujjal végrehajtott - hüvelykujjal végrehajtott

A 2 leggyakoribb pörgető ujj a mutató-, és a hüvelykujj. Valójában a nunchaku pillanatnyi dinamikai pozíciójától függ, hogy éppen melyiket érdemes bevetnünk, ezért érdemes mindkét ujjat professzionális szinten kigyakorolnunk. Természetesen elméletileg bármelyik ujj felhasználható ujj-átforgatás kivitelezéséhez.

 

Kapcsolódó fejezetek