Az átforgatások

Kézhát-átforgatások

 

A kézhát-átforgatás során csak az egyik kezünk dolgozik, alapértelmezésben direkt fogásból inverz fogásba vezetjük a nunchakut vagy fordítva, még pedig a kézhát irányába. Ez tehát alapvetően félkörös technikákat jelent és az első olyan mozdulatsorozat, amely során a nunchaku alapfogása is megváltozik, hiszen ebből a szempontból az összes eddigi technika statikus maradt. Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy az átforgatás (legalábbis ebben a technikai csomagban) mindig a kézháton történik, hiszen majd később kigyakorolhatunk olyan átforgatásokat is, amelyeket az ellenkező irányban, a hüvelykujj felé kivitelezünk (visszforgatások).

 

Direkt-inverz átforgatás

 

 

Inverz-direkt átforgatás

 

 

A fenti 2 mozdulatot tudjuk közvetlenül egymás után is gyakorolni, később mindkét kézre.

 

Direkt-inverz- és inverz-direkt átforgatás

 

 

A következő gyakorlatban becsatlakoztathatjuk a másik kezet is egy elvezető direkt fogás erejéig. Természesetesen -ha a nunchaku lendülete nem veszik el-, a dinamika tovább vezethető.

 

Direkt-inverz-direkt (belső) átforgatás

 

 

Vegyük észre a videón, hogy a direkt elvezetés belülről történt meg. Kézenfekvő kigyakorolni a másik lehetőséget, a külső elvezetést is, később pedig mindkét kézre.

 

Direkt-inverz-direkt (külső) átforgatás

 

 

A következő videóban nem félkörös, hanem már egykörös átforgatást figyelhetünk meg, amely éppen ezért jóval nehezebb az eddigieknél. A technika inverz hónalj harci pozícióból indul.

 

Egykörös inverz átforgatás

 

 

Természetesen az átforgatás többszörözhető is; az alábbi videóban DI-átforgatással indítok, amelyet ellenkező kézben ID-átforgatással vezetek tovább.

 

Kétszeres átforgatás