Az átforgatások

Egytengelyes átforgatások

 

Ez a fejezet technikailag nem fog sok újat tartalmazni, az itt bemutatott technikákkal már az előző, az átforgatásokkal foglalkozó fejezetek valamelyikében már találkozhattunk.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

Az Egytengelyes átforgatás azt jelenti, hogy a nunchaku forgatásakor maradunk egyetlen forgatási tengelyben; ez alapértelmezésben függőleges vagy vízszintes, illetve ehhez közeli állapotok lehetnek.

 

Ha jobban belegondolunk, akkor a legtöbb átforgatás ilyen jellegű, az Egytengelyes átforgatások cím tehát csupán egy másik katalogizáló szempontot hoz be. Bár mivel technikailag ötvözi a kézhát-átforgatásokat, valamint az ujj-átforgatásokat, így elsőre nem lesz könnyű az itt ismertetett technikákat kivitelezni. Először nézzük meg az alapnak minősített függőleges egytengelyes árforgatást, amelyet most ujj-átforgatásokkal hajtok végre:

 

 

 

Természetesen egytengelyes átforgatás kivitelezhető kézhát-átforgatásokal is, amint azt már a Folyamatos átforgatások című fejezetben megmutattam:

 

 

Nézzük meg az (ujjas) vízszintes, egytengelyes átforgatást is. Kivitelezéséhez nyilvánvalóan mozgási energiát kell szolgáltatnunk a nunchakunak, így a technika vízszintes helikopterrel indul:

 

 

Ha biztosak vagyunk az alaptechnikákban, megpróbálhatjuk azokat ötvözni. Az alábbi videóban a mutatóujj-, és hüvelykujj-pörgetéseket kombinálom egymással: