Az átforgatások

Álforgatás - valós forgatás

 

A legtöbb freestyle-technika a nunchaku folyamatos, tengely körüli forgatására irányul. Ekkor a fegyver 2 szárát mintegy propellerszárakként képzelhetjük el, amelyek egy virtuális középpont körül forognak. A propellernél pontosan itt helyezkedik el a rögzített, forgó tengely, amelyet valamilyen motor hajt meg.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

A nunchaku esetében a forgatáshoz szükséges erőátadást nagyobbrészt a kezek végzik el, fontos azonban észrevennünk, hogy ezt legtöbbször nem a tengelyponthoz közel (amely pontosan a szárátkötő kötél vagy lánc mértani közepe), hanem a fegyver jukon-bu részénél:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ilyen módon kellő gyakorlatozás során a nunchaku valóban el kezd forogni, de nem többet, mint 1/2 köröket. Tipikusan ilyen a DI-ID átvezetés...

 

 

...amelyet felgyorsítva valósnak tűnő nunchaku-forgatásként értékelhetünk. Valójában ez pusztán "álforgatás" abban az értelemben, hogy csak imitálja a propeller mozgását, hiszen:

A legjobb tudásom szerint az összes freestyle-technika között egyedül az önálló lendületű ujj-forgatások azok, amelyeket valós forgatásként tudunk értékelni. A technika alkalmazása során:

Nézzünk meg egy ilyen jellegű valós forgatást: