2 nunchakus gyakorlatok

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A freestyle-technikák 2 nunchakuval is kivitelezhetők, ám a legtöbb 2 nunchakus gyakorlat voltaképpen 1 nunchakus technika 2 nunchakuval és 2 kézzel kivitelezve. Ebből a csoportból természetesen kivételt képeznek azon technikák, amelyeket csakis 2 kéz együttes munkájával lehet végrehajtani, ilyen például a folyamatos inverz átforgatás (mandala).

 

(Elméletileg beszélhetünk olyan speciális technikákról is, amelyekhez 2 vagy több nunchaku szükséges -ez egyfajta cirkuszi, fegyveres zsonglőrködést jelent-, a jelen pillanatban ezzel még gyakorlat hiányában nem foglalkozunk.)

 

Ami a kigyakorlást illeti: a 2 nunchakus gyakorlatok alapja, hogy a technikákat külön és mindkét kézzel tökéletesen tudjuk. Enélkül sérüléseket kockáztatunk, hiszen már 1 fegyver biztos vezetése is nagy koncentrálást és rutint igényel, nemhogy kettőé, illetve nagy valószínűséggel a technika be sem fog indulni. Majd fogjuk tapasztalni, hogy éppen ezért a 2 nunchakus gyakorlatozás egy egészen más, magasabb és sokkal intuitívabb dimenzó, hasonlóan a zongora 2 kezes gyakorlataihoz.

 

Attól függően, hogy a 2 nunchakus gyakorlatok során éppen mit tesznek a kezek egymáshoz képest, háromféle katalóguspontot állíthatunk fel.

 

Szimmetrikus gyakorlatok

A 2 kéz ugyanazt a technikát kivitelezi, ugyanolyan módon és ugyanabban az időben, csak egymással ellentétes irányban (azaz egy képzeletbeli, a testünk vonalára vetített függőleges tengely szerint szimmetrikusan). Ennek kigyakorlása a legkönnyebb, ezért 2 nunchakus gyakorlatainkat kizárólag ilyen technikákkal kezdjük.

 

Félig szimmetrikus (fáziskéséses) gyakorlatok

A 2 kéz ugyanazt a technikát kivitelezi, ugyanolyan módon, ellentétes irányban, de késleltetéssel. A késleltetés mértéke általában a mozdulat fél fázisa. Ez már komoly bonyodalmakat tud okozni, ezért jelentős minőségi előrelépés a gyakorlásban. Lényeges hangsúlyozni, hogy ez a gyakorlási forma nem fog menni egy napról a másikra, hanem fokozatosan fogunk ráérezni.

 

Aszimmetrikus gyakorlatok

A 2 kéz teljesen függetlenül dolgozik egymástól. A legmagasabb, éppen ezért a legnehezebb gyakorlási forma.

 

Természetesen egy magas szintű freestyle-kombináció során a fenti gyakorlási formák tetszőlegesen keverhetők egymással.

 

Kapcsolódó fejezetek