A nunchaku dinamikus egyensúlytartásának problémái

 

A nunchakuval adott alsó és felső határon belül sokféle csapási és forgatási sebesség kivitelezhető, sőt kipréselhető belőle a csapási-ütési maximum is, amely nagyjából 150 km/h. Azonban bizonyos, hogy nem lehetséges a freestyle-technikákat maximális sebességen végrehajtani, mert ettől a fegyver azonnal elszállna valamelyik irányba. A freestyle-technika során így jön létre a viszonylag közepes sebességű dinamikai egyensúly, amelynek folyamatos fenntartása bonyolult mozdulatok kényes összjátéka.

 

A dinamikai egyensúly fenntartásának központi problémáját az adja, hogy a freestyle-technikák különböző dinamikai vezetést igényelnek, egyszerűbb megfogalmazásban: némelyiket kissé gyorsabban, másokat kissé lassabban kell vezetni. Sőt, némelyik technikát egyenesen csakis adott sebességen lehet végrehajtani, másként nem is fog működni. (Tipikusan ilyenek az ujjas átforgatások, ahol túl gyors előpörgetésnél elszáll a nunchaku, túl lassúnál pedig nem indul be a pörgés.)

A fenti megállapításokat voltaképpen lehet közhelyeknek is minősíteni, bár ismeretükben néhány hónap kísérletezéstől megkímélhettem volna magam, ha jobban figyelek a technikák végrehajtásának sebességi tényezőire.

 

Összefoglalva: a nunchaku dinamikus egyensúlyának vezetése nemcsak a kigyakorolt technikai ügyességen, hanem a technika optimális végrehajtási sebességén is múlik. Vezetési problémákat tehát nemcsak az ügyetlenség generálhat, hanem a végrehajtási sebesség nem megfelelő megválasztása, illetve mikor a mozdulatsorozaton belül egymás után eltérő sebességeket kell alkalmaznunk.