A csapások "órája" a gyakorlatban

 

Mottó: "A nunchakuval egy ütés sohasem ütés." (Pénzes László)

 

Ebben a fejezetben ellenőrzésképpen nézzük meg, hogy mit is jelent a csapások kivitelezése a gyakorlatban. Az ebben a fejezetben ismertetett ütések fő jellegzetessége, hogy pontütések, azaz nem behatoló sújtóütések, amely utóbbiaknál inkább a becsapódás ereje számít és kevésbé a pontosság. Gondoljunk csak a kést tartó kéz támadására, ahol a gyors, de pontos ütés sokkal hatékonyabb lehet a behatoló, de pontatlanabb sújtócsapásnál. Az ütések meghatározása természetesen a csapások óraszámlapja...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

...alapján történik.

 

Az ütéseket alább szétbontva és egymástól elkülönítve vizsgáljuk meg, de soha ne felejtsük el a mottó igazságát, miszerint 1 ütés sohasem ütés. Mit jelent ez?

 

Egy harci szituáció során emberi reakcióidőt és felfogóképességet meghaladó gyorsaságban sújthat le ránk a támadás. Nyilvánvalóan a reakció csakis ezután következhet, amelyet még késleltethet is a megtámadott esetleges ijedtsége. A cél egyértelműen a támadás elhárítása, ezt azonban semmiféleképpen sem egyetlen válaszcsapással (sújtóütéssel), hanem mindig inkább pontütések okos kombinációival érjük el. Éppen ezért a pontosság kigyakorlása után mielőbb kezdjünk el több pontütés összekötésével, más néven ütéskombinációkkal foglalkozni (ilyen például az ostorcsapás).

 

12-6

Az egyik legáltalánosabb pontütés, eredményesen támadható vele a kést vagy más fegyvert tartó bármelyik kéz, váll és kulcscsont. Vigyázzunk, hogy homlokra ne támadjunk vele, csakis legvégső esetben!

 

 

6-12

Eredményesen támadható vele a férfi nemi szerv, illetve bármelyik térd elölről.

 

 

11-5

A 2. legáltalánosabb pontütés, eredményesen támadható vele a támadó jobb oldala és könnyen alakítható sújtóütéssé.

 

 

5-11

Kissé nehézkes, de kiváló első, azaz bevezető ütés. A ferde mozdulat jól "elsöpri" a támadás lendületét a rá következő pontütésekhez.

 

 

3-9

Ugyanaz, mint az 5-11 ütés esetében

 

 

9-3

Ugyanaz, mint az 11-5 ütés esetében

 

 

7-1

Ugyanaz, mint az 5-11 ütés esetében

 

 

1-7

Érdekes, szamurájos katanakirántásokat idéző ütés. Kissé nehézkes, sőt a pontos célzás érdekében fent 1 pillanatra meg is fogom a nunchakut. Ám remek felvezető ütés egy bonyolultabb kombinációhoz.

 

 

Ostorcsapás (7-1 9-3)

Ez az érdekes ütéspár már kombinációnak minősül. Gyenge 7-1 pontütéssel kezdem, tapasztalt szemlélők azt is észrevehetik, hogy voltaképpen fonákban vezetem a nunchakut. Ebben valóban nincs sok erő, bár ha betalál, tud fájdalmat okozni, de inkább elterelő jellegű és célja a zavarkeltés a támadó figyelmében. A 2. csapás (9-3) azonban már célzott és brutális erejű.