A csapások "órája"

 

Elérkezett a csapások órája!

 

Egyik, a nunchakuval foglalkozó honlap sem katalogizálja pontosan, maximális részletességgel a nunchakuval végrehajtható csapások irányát és lehetőségeit. Valóban sokféle lehetőségből válogathatunk, sokak számára ez a szám közelíthet a végtelenhez, ám mégis van egy olyan modell, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a sok lehetőség csupán egyetlen modell kibontott variációit jelentik (épp ezért a szám mindenképpen véges).

 

A modell alapja egy óraszámlap:

 

www.nunchaku-nunckauiskola.hu

 

Képzeljük el, hogy ezen óraszámlap előtt állunk és fegyverünkkel jól behatárolható csapásokat-ütéseket kivitelezünk. Sőt, az óraszámlap segítségével még az ütések irányát is egyértelműen meg tudjuk határozni. Például egy balkézzel végrehajtott, balról jobbra haladó, majd visszatérő, vízszintes csapás egyszerűen nevezhető 9-3 és 3-9 csapásnak:

 

 

Nézzük meg az ütést szemből is:

 

 

Szakmai véleményem szerint az óraszámlap 12 részre osztott értékei...

 

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12

 

...kiválóan modellezik a lehetséges csapásirányokat. Az is igaz, hogy létezhet irányában az 5 perces értékek közötti csapás is, ám modellezési és oktatási szempontból felesleges a csapásirányokat tovább bontani, mert harci vagy gyakorló helyzetben reprodukálhatatlan ilyen mélységű csapásirány. (Pontosítás: valójában lehetséges, de nincs sok értelme.)

 

Ebből következően az alapmodell alapértelmezésben csapáspárokat alkot:

Ez 12 db csapás 1 kézre.

 

Egy 9-3 és 3-9 ütés mindenképpen 2 db csapást jelent, joggal vetődik fel tehát a kérdés, hogy lehetséges-e kivitelezni például 9-12 csapást?

 

Természetesen igen, ekkor a fegyvert vagy a fegyvert kezelő testrészünket forgatjuk át (például a könyökforgatással könnyen lehet csapásirányt váltani) és így ki fog jönni a 2 db csapás. Másrészről maga a csapás sem megy sokszor végig egyik oldalról a másikig, illetve fentről lefelé, hanem nagyjából középtájon megáll (még pontosabban lendületét vesztve továbbmegy). Tipikusan ilyen ütések a sújtások. Éppen ezért szükséges meghatároznunk az óraszámlapnak pontosan közepét is, mert sokszor az ütés csakis eddig tart. El is neveztük ezt a pontot a 0 számmal, tehát módosított óraszámlapunk így fog kinézni:

 

www.nunchaku-nunckauiskola.hu

 

Ebben a pillanatban pedig már egyesíthetjük is a csapási zónákat és az órát:

 

www.nunchaku-nunckauiskola.hu

 

A séma bár idealizált, de róla mégis pontosan és érthetően leolvashatjuk a csapások irányát, például: