A pontütések irányított gyorsítása

 

A pontütések gyakorlásakor észrevehetjük, hogy minél nagyobb a nunchaku sebessége, annál nagyobb a valószínűsége pontatlanságának. Végeredményben a jelenség rengeteg gyakorlással kiküszöbölhető, de megmutatja, hogy a különböző ütési sebességek kissé megváltoztatják a fegyver útját, más szóval: haladásában fluktuációt okoznak.

 

A másik probléma, hogy minél nagyobb a nunchaku sebessége, annál nagyobb lendületet kell visszafogni a fegyver irányváltásakor. Például egy klasszikus 9-3 - 3-9-es ütéspárban...

 

 

...nagyobb erő esetén a lendítési ív 2 végpontja (az ív szélei) hátrébb fognak kerülni a nunchaku lendülete miatt:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

Ez időveszteséget jelent, még ha nem is számottevőt, de valós harcban tizedmásodperceken emberéletek múlhatnak. Én a magam részéről nem szívesen adom fel a nunchaku roppant gyorsaságát a minél brutálisabb csapási erő ellenében.

 

Természetesen létezik erre is megoldás, legalábbis a Pénzes-féle Nunchakuiskolán belül; ez egy apró, de nagyon hasznos mozdulat, amellyel felgyorsíthatjuk a nunchaku irányváltását, illetve egyidejűleg pontosabbá is tehetjük az ütést. A rosszhír azonban az (ezért elnézést kell kérnem a Tisztelt Olvasótól), hogy mivel ez a technika számomra komoly taktikai előnyt jelent, a mozdulatot itt és most nem publikálom, hanem csak személyes vagy csoportos oktatás keretein belül ismertetem.