Általánosságban a nunchaku ütések gyorsításáról

 

A nunchaku igazi erejét a ráterhelhető mozgási energia adja. Ez azt jelenti, hogy nemcsak akkora ütőerővel rendelkezik, amely a meglendített alkarban van; gondoljunk csak a viperára...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Vipera

Forrás - Source: weapons-universe.com

 

...amelynek ütőereje a meglendített alkarral azonos (de soha nem lesz több, kivéve ha célzottan elhajítjuk), hanem ehhez a lendítés során további, rendkívül nagy erők adódnak hozzá. Éppen emiatt tulajdonképpen nem is oly lényeges a nagy tűzerejű, de mindenképpen lassabb erőütések alkalmazása, mert a gyors pontütések úgyis éppoly megfelelő ütőerőt fognak produkálni. Ezen gyorsaság mögött az emberi reflexek is messze elmaradnak.

 

Gyakorló küzdelmeim során jónéhányszor ütöttem olyan gyorsan, hogy egyszerűen nem láttam sem saját kezemet, sem pedig a becsapódást (erről a megállapodás szerint mindig egymást tájékoztattuk). Ebből következően egy irányított, de felgyorsított pontütés a másodperc tört része alatt pontot tehet egy támadás vagy egy menet végére.

Ennek demonstrálására nézzük meg az alábbi videót. Rendkívül gyorsan, de a következőket teszem:

Látható, hogy az egész jelenet nagyon gyors, nem több kb. 0.5 másodpercnél. Az átlagos ember ezt a sebességet képtelen lereagálni.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - Jegyezzük meg!

 

Ami a gyorsítás fiziológiáját illeti:

próbáljunk minél lazább izmokkal minél gyorsabban ütni, azaz a gyorsítást semmiféleképpen sem befeszített izmokkal gyakoroljuk. A legtöbb kezdő beleesik ebbe a hibába, ugyanis a befeszített izom merevít, vele lassít.

 

Nézzük meg a rövid videót: