Biztonsági szabályok

 

Nem lehet kellő intenzitással hangsúlyozni, hogy a nunchaku mennyire veszélyes gyakorló eszköz! A meglendített nunchaku kerületi sebessége meghaladja a 150 km/órát!

 

 

Nézzük is meg ennek lehetséges következményeit:

 

 

A nunchaku, mint sújtóeszköz című fejezetben kellő részletességgel mutatom be a nunchaku ütőerejének következményeit először egy labdán, majd egy dinnyén keresztül, amely utóbbinak súlya és állaga rendkívül hasonlít az emberi fejéhez.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Ebből következően mindig tartsuk be az alább ismertetett biztonsági rendszabályokat és azoktól semmilyen körülmények között ne térjünk el!

 

Kezdetben kizárólag gyakorló nunchakuval gyakoroljunk:

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

Ez könnyű, szivacsos anyagból készül, nagy ütés esetén is csak fájdalmasan csíp (nem csontot tör, halántékot zúz), ennek ellenére javaslom olyan fejvédő használatát is, amely képes a szemet védeni.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

A gyakorlás alapterülete legyen a következő:

 

külső kör - teljesen előre kinyújtott, nunchakut tartó kar + nunchaku hossza + 2 méter minden irányban. Ez nagyjából egy 5-6 méteres kört jelent.

 

Az utóbbi +2 méter azért szükséges, mert néha a nunchaku önhibánkból repül, akkor viszont iszonyú lendülettel. Ne gyakoroljunk ott, ahol ez az alapterület nem biztosítható vagy ahol az alapterületbe valaki-valami belelóg.

 

Ne engedjük meg senkinek, hogy gyakorlás során az alapterületre beléphessen.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

 

A belépés pillanatában azonnal álljunk le és zavarjuk el az illetőt. Ugyanakkor mutassunk rá az alapterület határaira, hangsúlyozva, hogy azt semmiféleképpen nem lépheti át.

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Érjük el, hogy a jelenlévők is olyan fegyelmezetten álljanak hozzá a gyakorláshoz, mint mi magunk.

 

Mindig úgy gyakoroljunk, hogy ne maradjon senki a hátunk mögött. Jegyezzünk meg minden jelenlévőt és ha nem látjuk mindegyikőjüket, azonnal álljunk le.

 

A harci nunchakura...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

...csak a biztos alapozás és tudás birtokában térjünk rá, természetesen fejvédővel.

 

Ha fejvédő használata nem lehetséges vagy már haladók vagyunk, mindig vegyünk fel a baseball-sapkát...

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

...amelynek hosszú simlédere nagyobbrészt képes lesz megakadályozni a nunchaku nagysebességű szembe-, vagy homlokba csapódását. Ebből következően a simléder mindig legyen jól a szembe húzva.

 

A ruházat legyen mindig szűk, mert bő ruhavégekbe, kiálló zsebekbe a nunchaku rendszeresen bele fog akadni. Ajánlatom a szűk, fehér póló és fekete kungfu nadrág (kapható a Székely Budo-Sportnál).

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

Forrás: Székely Budo-Sport

 

Ne gyakoroljunk a nunchakuval:

  1. ha a fenti feltételek nem adottak vagy nem tarthatók fent biztonságosan,

  2. ha alkoholt vagy egyéb tudatmódosító szereket fogyasztottunk,

  3. ha fáradtak vagyunk vagy más okból képtelenek vagyunk koncentrálni,

  4. ha szerkezetileg sérült a harci nunchaku (többször megtörtént, hogy nem vettem észre: a nunchaku csapágya kezd szétesni és egy kiálló alkatrésze megvágta kezemet),

  5. betonon (mert a nunchaku gyakori leesése miatt a kemény beton hamar károsítja a fegyver alkotóelemeit),

  6. ha közterületen vagyunk vagy idegenek láthatják gyakorlásunkat,

  7. ha gyakorlásunk zavar másokat (mert feljelenthetnek és bár az igazság a mi oldalunkon állhat, mégis jobb, ha békén hagy a rendőrség).

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu

A 6. és 7. szempont fő intelme: semmiféleképpen ne csináljunk a nunchakutudásunkból exhibíciót, magamutogatást! A tudás felmutatásának megvannak a maga jól szabályozott és bevált fórumai.

 

Továbbá baráti kérésem, hogy nunchakutudásunkat ne a természet élőlényein teszteljük le. Ennyivel tartozunk a minket eltartó Anyatermészetnek.

 

Készüljünk fel arra, hogy a biztonsági szabályok maximális figyelembevétele mellett is szét fogjuk verni térdünket, combunkat, kezünket, könyökünket. Hogy elejét vegyük ennek, érdemes ezeket a testrészeket a nunchakuval rendszeresen lágyan ütögetni, magyarán keményíteni. Az alábbi videóban például a combokat keményítem: