Pörgetések és nyolcasok

 

A pörgetések szintén az alaptechnikák részét  képezik és fontos részei a nunchaku dinamikus egyensúlyának megérzésében, kigyakorlásában, később pedig továbbvezetésében.

A nyolcasok tulajdonképpen mindkét oldalra kivezetett pörgetések és mint ilyenek, az első olyan komolyabb technikák, amelyek hatékonyan használhatók fel önvédelem esetén, hiszen keletkezett mozgási energiájukban rengeteg ütőerő gyűlik össze. Beleszámítva mindkét kezünket a pörgetéseket a következő kategóriákba tudjuk rendszerezni:

Az összes pörgetési lehetőség a 23 képlet alapján 8, mert:

  1. JDE

  2. JDH

  3. JIE

  4. JIH

  5. BDE

  6. BDH

  7. BIE

  8. BIH

A teljes variációs csoportból most nézzük meg az összes balkezeset! Természetesen mindkét kézre gyakoroljunk és a cél a pörgetés folyamatos fenntartása anélkül, hogy megütnénk a lábunkat.

 

BDE

 

 

BDH

 

 

BIE

 

 

BIH

 

 

Ahogy már fentebb említésre került, a nyolcasok tulajdonképpen mindkét oldalra kivezetett pörgetések. Kivitelezéséhez laza csukló és a dinamikus egyensúly még mélyebb érzete szükséges, hogy a nyolcas "ne süljön be", azaz folyamatosan mozgásban maradjon. Ezek a technikák a pörgetésekkel együtt közvetlen előzményei az átforgatásoknak, amelyek segítségével a nunchaku dinamikus mozgása már állandóvá tehető.

 

Most nézzünk meg a leghasznosabb nyolcas-variációkat és alaposan gyakoroljuk ki őket mindkét kézre!

 

Függőleges nyolcas előre - direkt

 

 

Függőleges nyolcas hátra - direkt

 

 

Vízszintes nyolcas hátra - direkt

 

 

Vízszintes nyolcas test körüli haladással - direkt

 

 

Minden irányú nyolcas test körüli haladással - direkt

 

 

Az utóbbi technika nagy sebességben igen hatásos önvédelmi módszer, gyakorlatilag problémamentesen "takarítja el a koszt" magunk körül, illetve tartja távol a "parazitákat". Ennek létezik egy egyszerűsített változata is, amely csak az egyik láb körül "tisztogat":