Alaptartások

 

Ha freestyle szinte kötelező hókuszpókuszait lecsupaszítjuk, akkor nem marad sok nunchaku alaptartásunk. Itt a következő kategóriákat tudjuk felállítani: a nunchakut...

A 2 kezes (stabil) fogásnak...

 

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - 2 kezes alaptartás

 

...csakis belharcban, például kés elvezetésekor vagy fojtáskor van értelme, egyértelmű hátránya viszont, hogy ilyenkor nincs vagy elveszik a nunchaku mozgási energiája. Persze el tudok képzelni olyan freestyle-elemet, amely során a dinamikusan mozgó nunchaku felé 2 kézzel nyúlunk, ám ezt a legtöbben nem teszik meg. A 2 kezes nunchakutartás tehát statikus alaptartás, ellentétben az 1 kezes alaptartásokkal, sőt teljesen tipikus, hogy harci küzdelem vagy freestyle-bemutató kezdő és végmozdulata.

 

A továbbiakban nagyobbrészt az 1 kezes alaptartásokkal fogunk foglalkozni, amelyhez a legelőször a fenti fotót hívjuk segítségül, hiszen sűrítve tartalmazza mindkét lehetőséget.

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - 2 kezes alaptartás

 

Most nézzük meg az alaptartásokat dinamikus mozdulatok pillanatfotóiban is.

 

Bal kéz - direkt

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - 1 kezes direkt alaptartás

 

Bal kéz - inverz

www.nunchaku-nunchakuiskola.hu - 1 kezes inverz alaptartás

 

Az alaptartások különbségei nyilvánvalóan meghatározzák az alaptartást követő dinamikus technikai elemeket, erre bizonyos idő után magunk is rá fogunk érezni. Például az inverz fogásból is lehet ütést indítani, de kivitelezése 1 fokkal nehezebb a direktnél, sőt, utóbbi kijelentés általában véve is igaz: az inverz pozíció mindenben 1 kissé problematikusabb.