Gyakorlati alapozás

 

A honlapon több helyen említett technikai koncepció a lehető leglogikusabb lépéssorozatban, azaz a leghatékonyabban igyekszik a nunchaku technikai módszertanát rendszerezni:

  1. először az alapszintű technikákban kell 1 adott szintű jártasságot szereznünk, elsősorban azért, hogy biztonsággal kezeljük a nunchakut, azaz ne üssük le vele magunkat. Mindeközben el lehet kezdeni a harc alapszintű technikáinak alapozását is, ezek: ütés-, és rúgástechnikák, bevezető páros gyakorlatok.

  2. Ezután elkezdhetjük a nunchaku harci alkalmazását páros gyakorlatok formájában.

  3. A freesytle-technikák alkalmazása csak ezután következhet és természetesen a gyakorló által szabadon választható. Ez azt jelenti, hogy a nunchaku harci alkalmazásához az esetek döntő többségében nem kellenek freestyle-elemek.

Szakmai véleményem szerint a fenti sorrend nem cserélhető fel. Tehát nem szabad a jóval nehezebb freestyle elemekkel kezdenünk, mert azok a gyorsaság, a nehézség és a fegyver dinamikus egyensúlyának tekintetében már haladó gyakorlatok.

 

A freestyle-technikák gyakorlása során "határ a csillagos ég". Majd tapasztaljuk, hogy a freestyle magasabb szinten egyre inkább akrobatika, semmint harcművészet.

 

Ugyanakkor a nagyobb sebesség elérése érdekében azt is figyelembe kell vennünk, hogy a freestyle-nunchakuk jóval könnyebbek a harci nunchakuknál; az előbbiek sokszor kisebbek, egytől egyig fából készültek köteles átkötéssel és sok esetben valamilyen csillogó anyaggal be is vannak vonva a nagyobb hatás kedvéért. A magam részéről ezt a "játék-nunchaku határt" nem vagyok hajlandó átlépni, számomra a harci nunchaku marad az ideális gyakorló eszköz, mégha ennek sebességbéli felső határa is lesz.

(Viszont a harci nunchakunak éppen a benne rejlő anyagtöbblet miatt jóval nagyobb ütőereje van, illetve emiatt a forgató kéz is jobban erősödik.)

Ám a sebességnek ezt a felső határát csakis magasabb szinten fogjuk megérezni.

 

A freestyle tanulási folyamata nálam mindig a következő sorrend szerint zajlik le:

  1. kitalálom vagy ellesem a megtanulandó technikai elemet,

  2. megtanulom alkalmazni lassan és külön,

  3. gyorsítom a technikát,

  4. átvezetem más, hozzá közeli technikákba,

  5. beillesztem a forma valamelyik részébe (improvizatív alkalmazás),

  6. gyorsítom a formában történő alkalmazását.