Valós utcai és egyéb támadások és tanulságaik VI.

 

Mottó: "A biztonságnak mindig van egy ára, amelyet meg kell fizetnünk idő, energia, figyelem vagy pénz formájában." - Pénzes László

 

31. - 32. - 33. - 34. - 35.

 

31.

 

Újságcikk

X. városban csaptak le a fiatalok. A 16 éves fiú egy biciklist lökött fel az Y. utcában, aztán mellkason rúgta. Miután a biciklis felállt, arcon ütötte egy vascsővel. Az hiába próbált menekülni, amikor felszállt a biciklire, a támadó kistestvére kirúgta alóla a járművet. A biciklisnek eltört az orra és a koponyacsontja is.


Egy hét sem telt el és a gyerekek újra támadtak. Ezúttal egy másik utcában, de ugyanazt a biciklist rohanták le. Körbeállták, hogy ne tudjon elmenekülni és pénzt követeltek tőle. Nem adott nekik, ezért az idősebb testvér ököllel arcon ütötte. A biciklis annyira megszédült az ütéstől, hogy kizuhant az úttestre, ahol egy autó majdnem elütötte.

A fiatalokat végül elfogták és kezdeményezik az idősebb testvér előzetes letartóztatásba helyezését, mert ügyészség szerint elszökhet, újra megtámadhat valakit és a tanúkat is befolyásolhatja.

 

Tanulság

 

A legelső és legfontosabb tanulság az akciókamera használata, főként a bicikliseknél. Ez nagyon sok hazudozást helyre tud majd tenni a későbbi jogi eljárások során.

Másodsorban: ha támadás ér minket, annak azonnal legyen hatósági nyoma, azaz az első lendülettel tegyünk feljelentést a rendőrségen. Az már más kérdés, hogy lesz-e ennek eredménye, ám a lépést meg kell tennünk. Úgy vélem, hogy ezt a biciklis az első támadáskor elmulasztotta. A cikk ugyanakkor a támadás során szerzett koponyasérülésre hivatkozik, amely nem tréfadolog, éppen ezért biciklisek számára javasolt bukósisak használata, amely láthatóan önvédelemre is kiváló. (Sőt, lecsatolt bukósisak szíjra fogva komoly ütőeszköz; mindenesetre keményebb, mint az átlagos biciklis ökle.)

 

Ugyanakkor az eset megismétlődése felveti annak a lehetőségét, hogy a támadók kiszemelték a biciklistát, látván, hogy könnyen lerabolható áldozat. Itt is megmutatkozik tehát a hétköznapi viktimológia néhány alaptétele:

...azt (nagy valószínűséggel) nem fogják áldozatként kiszemelni.

 

32.

 

Újságcikk

Egy embert agyonvertek, egyet súlyosan bántalmaztak és kiraboltak és egy kutyát felakasztottak háromnapos ámokfutásuk során a fiatalok – derül ki a Megyei Főügyészség sajtóközleményéből.

A Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, rablás, állatkínzás és betöréses lopás miatt emelt vádat a 17, 18 és 19 éves férfiakkal szemben 2014. szeptember elején.

2013. március közepén a vádlottak közösen italoztak egyikük lakásán X. város Y. városrészében. Éjfél körülre már erősen ittas állapotba kerültek, majd közülük ketten elhatározták, hogy betörnek egy szomszédos házban lakó idős férfihez. Bemásztak a kerítésen, majd a ház ajtaját berúgva behatoltak. A zajra felébredő sértettet a 18 éves férfi ököllel leütötte, majd amikor megpróbált felállni a földről, 17 éves társa ismét megütötte. Ezután egyikük elővett egy kést és azzal kezdte szurkálni a 64 éves férfit, társa pedig tovább ütlegelte és rugdosta, közben folyamatosan pénzt követeltek tőle. A bántalmazás következtében a sértett rövid időn belül meghalt. A vádlottak bántalmazása miatt az élet kioltásával szükségszerűen vele járó szenvedést jóval meghaladó testi-lelki gyötrelmeket volt kénytelen átélni. A vádlottak 37 ezer forint értékben vittek el használati tárgyakat a házból, majd otthon eldicsekedtek tettükkel.

Másnap egy másik férfi házába törtek be, ekkor már hárman. A 48 éves férfit hasonló módon ütlegelni kezdték, ő azonban bemenekült a vécébe és azt magára zárta. Innen 50 ezer forint körüli összegben vittek el értékeket. Ezen a helyszínen a sértett nagy testű kutyáját saját láncára felakasztották, így az állat különös szenvedéssel pusztult el. Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben határozott tartamú fegyházbüntetés, a fiatalkorú vádlott esetében fiatalkorúak börtönbüntetése kiszabását indítványozta.

 

Tanulság

 

A 2 eset legfontosabb tanulsága a különös kegyetlenség. Ez voltaképpen nyers szadizmust jelent, amely nem fog megállni az erőszakos rablásnál, hanem az elszabadult perverz indulatoknak engedve "kiélvezi" és a végletekig viszi a helyzetet. Az alkohol hatása ezt csak felerősíteni tudja. A támadók pontosan ezért mentek másodszor is lakásra, az anyagi haszonszerzés bár nem elhanyagolható szempont, de csak járulékos lehetett. Ezt bizonyítja az, hogy a kutyát is felakasztották, amivel pedig egy átlagos rabló nem szokott foglalkozni.

 

Mi lehet ez ellen a védekezés?

 

Bár az újságcikk nem terjed ki minden részletre, ám vannak benne elgondolkodtató momentumok:

33.

 

Újságcikk

Garázdaság miatt folytat eljárást a rendőrség X. 38 éves és 2 fiatalkorú társa ellen, akik augusztus 9-én szombaton, kora délután szóváltásba keveredtek a helyiekkel egy presszóban.

 

A férfi és a 16 éves, illetve 17 éves társai megfenyegették a presszóban ülőket, majd a vita odáig fajult, hogy X. egy fejsze nyelével tarkón ütötte az egyik vendéget, aki ettől elesett. A sértett az  orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

 

A 3 elkövető a rendőrség szerint kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, mellyel másokban megbotránkozást, riadalmat keltett. Mind a 3 elkövetőt elfogták, jelenleg gyanúsítottként hallgatják ki őket.

 

Tanulság

 

Nem az első, de attól tartok nem is az utolsó, kocsma körüli eset. A kocsma többségében a lepusztultak tanyahelye, akik sok esetben így is viselkednek; most sem láttuk másképpen. Az is nyilvánvaló, hogy a kocsmába egyesek fejszenyéllel mennek barátkozni; legalábbis jó lesz, ha ezt a békés kocsmalátogatók mélyen az eszükbe vésik, de persze egy baráti vita során bármi előkerülhet, bármi elrepülhet, ez ugyanis a kocsmai közeg természetes velejárója. Éppen ezért felesleges tovább analizálni a történteket: nagyságrendekkel nagyobb esélye van bárkinek áldozattá válnia egy kocsmában, mint az operában.

 

34.

Tanulság

 

Nagy kockázatot vállalt a biciklista, amikor el kezdett ellenkezni a fegyveres motorossal. Talán arra gondolt -valljuk be: joggal-, hogy a bandita nem ölni, hanem "csak" rabolni akar, ezért nem fogja meghúzni a ravaszt. Ez az esetek döntő többségében igaz is, azaz a bűnöző nem szándékozik bűncselekményét gyilkossággal is tetőzni. de sajnos néha ennek ellenkezője is megtörténik: a YouTube-on elérhető az a brazil videó, ahol először lőnek, majd csak később veszik el az áldozat értékeit. Szóval, az ellenkezés néha bejön, de néha sajnos nem. A biciklista legbölcsebb mozdulata azonban egyértelműen az akciókamera használata volt, valamint az, hogy nem ijedt meg, hanem a támadás pillanatától kezdve folyamatosan megpróbált kimozdulni, elmenekülni az atrocitás elől.

 

Később egy újságcikk formájában megtaláltam a sajnálatos ellenpéldát is:

 

"A 26 éves brazil Thiago Henrique Gomes da Rocha neve mindörökre bekerült a világ legkegyetlenebb bűnözői közé. A férfi ugyanis nemrég beismerte, hogy 39 embert ölt meg. Da Rochát először azért fogták meg a rendőrök, mert a motorján hamis volt a rendszámtábla, aztán hamar eljutottak odáig a vallomásban, hogy ő volt az a motoros gyilkos, aki gyakran fejlövésekkel végzett áldozataival, majd elhajtott.

 

Úgy tudni, a férfi az anyjával élt és azzal magyarázta motoros ámokfutásait, hogy dühöt érzett minden iránt. Áldozatai között 16 nő is volt. Módszere gyakran volt az, hogy bement egy boltba, rablást kiáltott, lelőtte áldozatát, majd értékek elvitele nélkül távozott a motorán. A meggyilkoltak zöme idén esett áldozatul Da Rochának, egy 14 éves lány is belehalt az egyik lövésébe januárban. A férfi azt is elismerte, hogy hajléktalanokat és transzvesztitákat is megölt."

 

35.

 

Egy 53 éves férfit több ember elleni emberölés kísérletével gyanúsít a rendőrség. Vasárnap, délután 5 óra körül egy büféből érkezett bejelentés, mert egy vendég két férfit és egy kiszolgálónőt késsel megszúrt. A szurkálót elfogták, előállították.

 

A gyanúsított a vendéglátóban italozott és másik két fiatalabb férfival szóváltásba keveredett. A vitát követően az 53 éves férfi sértetten elhagyta az italmérőt. Nem sokkal később két konyhakéssel tért vissza és a teraszon ülő két haragosát mellkason és hastájékon, a segítségükre siető pultosnőt nyakon szúrta.

 

Tanulság

 

Nem lehet elég nyomatékkal hangsúlyozni, hogy a kés mennyire veszélyes eszköz. Ha bárki kezében meglátjuk, azonnal kapcsoljunk túlélő üzemmódba, mert ezen az életünk vagy mások élete múlhat. A túlélő üzemmód pedig elsősorban a nyúlcipő felhúzását jelenti, vagy ha arra nincs időnk, valamilyen kemény tárgy megragadása és az azzal való hiperaktív védekezés.

Ebből a szempontból főként a pultos hölgy hibázott, mert egyrészt ő a támadás pillanatában viszonylag védve volt a pult mögött és ő ebből előjött, másrészről pedig egyszerűen nem mérte fel a kés veszélyességét. Mit gondolt, hogy pontosan ő fogja a kialakult, eldurvuló konfliktust megoldani 1 db pincértálcával?